Цей кекс відноситься до пісної випічки. Для його приготування використовуємо гарбузове пюре, цільнозернове борошно і кокосове молоко. Для аромату додаємо корицю і мелений імбир спеції і специфічний запах гарбуза «заховають», і зададуть характер випічці. Тісто виходить досить густа – дає щільний м’якуш і текстурну скоринку після випічки. Такий кекс хороший для перекусу в період посту – не просто смачно, але і корисно.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Гарбузове пюре – 280 гр.
  • Кокосове молоко – 120 гр.
  • Цукор-пісок – 130 гр.
  • Розпушувач тіста – 10 гр.
  • Борошно пшеничне – 200 гр.
  • Борошно цільнозернові – 100 гр.
  • Кориця – 1 ч. л.
  • Імбир мелений – 0.33 ч. л.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра для прикраси

Процес приготування:

Приступимо до приготування пісного гарбузового кексу. Для цього гарбуз промиваємо, обсушуємо. Зрізаємо з неї грубу шкірочку, розрізаємо навпіл і видаляємо насіння зсередини. Тверда шкірка гарбуза легко видаляється спеціальним ножем для чищення овочів з прорізом. Підготовлену м’якоть нарізаємо невеликими шматочками, складаємо в термостійку посуд і відправляємо в мікрохвильову піч приблизно на п’ять хвилин при максимальній потужності. Готуємо гарбуз до м’якості. Періодично пробуємо шматочки і дістаємо гарбуз з мікрохвильовки, коли вона стане повністю м’якою.

Приготовану гарбуз заглибним блендером перетворюємо в гладке пюре. Відміряємо потрібну кількість для приготування кексу.

В окрему миску поміщаємо сухі інгредієнти: цільнозернове борошно, пшеничне борошно, цукровий пісок, корицю, мелений імбир і розпушувач. Добре змішуємо всі разом.

До отриманої сухої суміші викладаємо остигле гарбузове пюре і вливаємо кокосове молоко.

Перемішуємо всі разом лопаткою до однорідності. Тісто виходить досить густе, але воно не повинно бути тугим. Якщо за відчуттями маса вийшла тугий, можна розбавити її невеликою кількістю (одна-дві столові ложки) кокосового молока.

Духовку попередньо розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для запікання змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху і обсипаємо борошном. Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Викладаємо в підготовлену форму приготоване гарбузове тісто. Вирівнюємо поверхню. Ставимо форму в духовку на середній рівень і випікаємо протягом орієнтовно сорока-сорока п’яти хвилин. Час випікання може відрізнятися в залежності від духовки. Орієнтуємося на вигляд кексу: він повинен злегка збільшиться в об’ємі і покритися золотисто-рум’яною скоринкою. Також можна перевірити готовність зубочисткою: якщо вона виходить з кексу сухий, то вже можна діставати його з духовки.

Готовий кекс відразу витягаємо з форми і покласти на решітку, щоб він охолов повністю.

Остиглий кекс можна присипати цукровою пудрою для прикраси. Нарізаємо його на порції і подаємо на стіл.

Приємного апетиту!

Кекси Кекси без вершкового масла Кекси без родзинок Кекси в духовці Кекси на молоці Кекси на рослинному маслі