Плову на 1 кг рису з лишком вистачить на велику компанію – ситно, смачно, душевно. Рис обов’язково використовуємо довгозерний, він дасть необхідну розсипчастість плову. В якості м’ясної складової беремо баранину, хоча, звичайно, можна використовувати і свинину та яловичину, залежно від наявного продукту. Для ароматизації кладемо в плов зіру, коріандр і часник – завдяки їм плов набуває характерний апетитний смак і аромат.


Інгредієнти: на 10 порц.

  • Рис довгозерний – 1 кг
  • Баранина – 1 кг
  • Морква – 1 кг
  • Масло рослинне – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 4 головки
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Часник – 2 головки
  • Барбарис – 1 ст. л.
  • Зіра – 1 ст. л.
  • Коріандр – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Почнемо готувати плов на 1 кг рису. Відразу готуємо рис. Поміщаємо його в сито і промиваємо під струменем проточної води до прозорості.

Баранину обсушуємо і нарізаємо невеликими кубиками, намагаючись рівномірно розподілити жирові прошарки за всіма шматках.

Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі брусочки.

Ріпчасту цибулю (3 штуки) звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими півкільцями.

Головки часнику трьом в долонях, знімаємо верхню лушпиння, але на часточки не поділяємо.

В казані або в інший підходящої глибокої товстостінній посуді розжарюємо вказану кількість рослинного масла без запаху. Опускаємо в розігріту олію, що залишилася неочищену від лушпиння, але промиту і обсушену цибулю і обсмажуємо її до темно-золотистого кольору. Потім витягуємо її і викидаємо.

Закладаємо в масло нарізану ріпчасту цибулю. Обсмажуємо його до рум’яного кольору, періодично помішуючи. Це займе п’ять-сім хвилин.

Потім кладемо в казан шматочки баранини і обсмажуємо до золотавої скоринки. Не забуваємо помішувати для рівномірного обсмажування.

Після того, як м’ясо зарум’яниться, додаємо брусочки моркви. Перемішуємо, продовжуємо смажити ще сім-десять хвилин.

розтираємо В ступці зіру і коріандр, висипаємо отриманий великий порошок в казан, також кладемо сіль і барбарис.

Готуємо всі разом ще сім-вісім хвилин, щоб спеції виділили аромат. Потім вливаємо таку кількість гарячої води, щоб рідина покривала вміст казана на два сантиметри.

Кладемо гострі перчики. Продовжуємо тушкувати протягом години, щоб м’ясо размягчилось.

Після закінчення зазначеного часу закладаємо промитий і обсушенный рис. Розподіляємо його рівним шаром поверх м’яса з овочами. Збільшуємо вогонь до максимуму і обережно вливаємо окріп, щоб не порушити рисовий шар і покрити його рідиною на три сантиметри. Можна лити окріп через шумівку – так струмінь не зашкодить шар рису.

Коли вода вбереться в рис, вдавлюємо в крупу головки часнику, зменшуємо вогонь до середнього значення і продовжуємо готувати плов до повної готовності рису. Періодично пробуємо крупу і робимо висновок про готовність.

Коли рис стане м’яким, часник виймаємо. Робимо кілька проколів у рисі до дна.

Накриваємо плов кришкою або перевернутою тарілкою і залишаємо настоятися на двадцять-тридцять хвилин, після чого страва вже можна подавати до столу.

Перекладаємо готовий рис на глибоке сервірувальне блюдо і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного апетиту!

Плов з довгозерним рисом Плов з м'ясом Плов у каструлі Справжній узбецький плов Узбецький плов Узбецький плов в казані