Якщо у вас немає спеціального посуду для приготування плову (мультиварки або казана), то розсипчастий плов можете приготувати в каструлі. Візьміть каструлю з товстими стінками або товстим дном, інакше плов може підгоріти. Враховуючи нерівномірність прожарювання інгредієнтів в каструлі, на відміну від казана, м’ясо, овочі та рис окремо потрібно обсмажити в сковорідці, а потім все змішати і вже гасити плов у каструлі. Такий плов повинен обов’язково настоятися після приготування.
Інгредієнти: на 6 порції.
- м’ясо індички – 700 гр.
- Рис білий – 300 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Часник – 1 головка
- Зіра – 1 ч. л.
- Куркума – 1 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Приступимо до приготування плову з індички в каструлі. М’ясо індички вимити, обсушити кухонним рушником і наріжте на невеликі шматочки.
Цибулини почистіть і наріжте кубиками довільно розміру, адже комусь подобається крупно нарізану цибулю, а комусь навпаки.
В сковорідці добре розігрійте рослинне масло і обсмажте в ньому на великому вогні протягом 6-7 хвилин шматочки індички. Важливо, щоб м’ясо вийшло обсмаженим, а не тушкованим, тоді в плові воно залишиться соковитим.
Поки м’ясо смажиться, почистіть і промийте морквину і подрібніть її на крупну тертку. Морква для цього плову не обсмажується.
Обсмажене м’ясо разом з маслом перекладіть в каструлю для плову. Потім налийте в сковороду ще трохи олії і посмажте в нього нашатковану цибулю до рум’яного кольору.
Обсмажену цибулю і терту моркву перекладіть в каструлю до м’яса і перемішайте.
Вказане в рецепті кількість рису кілька разів промийте холодною водою і цей мокрий рис перекладіть на суху розігріту сковорідку і, помішуючи, трохи підсушіть до випарювання води.
Потім насипте до рису сіль, все потрібне спеції і нарізані на великі шматочки 3 зубки часнику. Рис з сіллю і спеціями перемішайте і через пару хвилин, щоб спеції розкрили свій аромат, вимкніть вогонь.
Гарячий сухий рис зі спеціями пересипте в каструлю до обсмаженою інгредієнтів і ще раз перемішайте. Потім в плов застроміть інші очищені часникові зубки.
Залийте плов гарячою водою, щоб вона покрила все на 1,5 см вище рівня рису з м’ясом. Доведіть плов до кипіння на максимальному вогні, потім закрийте каструлю кришкою і тушкуйте плов на маленькому вогні протягом 30-35 хвилин, поки рис не вбере всю рідину.
Приготовленого в каструлі плову з індичкою дайте настоятися 10-20 хвилин під закритою кришкою, потім акуратно перемішайте, зніміть пробу і можете подавати до столу.
Приємного апетиту і смачних страв!