Плов з нутом і родзинками стає більш ситним і поживним завдяки нуту. І не дивно, адже ці привабливі горошки містять велику кількість білка і рослинної клітковини. Поєднання рису з нутом, м’ясом, овочами і сухофруктами виходить дуже насиченим смаком і соковитим. Таким пловом легко нагодувати велику сім’ю або дружну компанію.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Яловичина – 600 – 700 гр.
- Рис білий – 2,5 склянки
- Морква – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Нут – 150 гр.
- Родзинки – 150 гр.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зіра – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Приступимо до приготування плову з нутом і родзинками. Нут завчасно замочуємо у воді на ніч. Це необхідно для того, щоб щільний горох розм’як і швидше приготувався у складі плову. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, миємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонку довгу соломку.
В казан або товстостінну каструлю наливаємо рослинне масло в такій кількості, щоб воно покривало дно шаром у півтора-два сантиметри. Розігріваємо олію до температури гарячої і висипаємо в нього лук. Обсмажуємо його при помішуванні до красивого золотистого відтінку.
Під час обсмажування цибулі м’ясо промиваємо, обсушуємо рушником від зайвої вологи і нарізаємо на невеликі шматки. Викладаємо яловичину в казан до цибулі, перемішуємо і смажимо, поки кожен шматочок не змінить колір і не почне злегка рум’янитися. На це піде орієнтовно десять-п’ятнадцять хвилин.
Додаємо в казан половину нарізаної моркви, заздалегідь промитий і замочений нут. Вливаємо гарячу воду в такій кількості, щоб вона покрила м’ясо. Всипаємо чорний мелений перець і зіру. Доводимо зірвак – отриману масу – до кипіння, знімаємо пінку і варимо протягом тридцяти хвилин.
Поки казан вариться, рис кладемо в миску, добре промиваємо під струменем проточної води. Крупа повинна стати напівпрозорою, а вода – виходити з рису повністю чистою. Так ми видалимо весь зайвий крохмаль і забезпечимо плову розсипчастість.
Після закінчення тридцяти хвилин варіння зірвака висипаємо в нього половину моркви, промиті родзинки, сіль.
Викладаємо на зірвак підготовлений рис. Вирівнюємо його в плоский шар, не перемішуємо.
Вливаємо ще гарячої води, щоб вона покрила вміст казана на півтора-два сантиметри
Доводимо до кипіння і варимо при відкритій кришці, поки не випарується вода з поверхні рису.
Коли рис на поверхні залишиться без рідини, збираємо його лопаткою в гірку, протикаємо гірку зворотною стороною ложки.
Закриваємо казан кришкою і продовжуємо готувати плов при мінімальній температурі ще двадцять п’ять-тридцять хвилин. Рис повинен стати м’яким і розсипчастим.
Готовий гарячий плов розкладаємо з казана по порційних тарілках і подаємо до столу. Ідеальний супровід – зелень і свіжі овочі.
Приємного апетиту!
Вірменський плов Плов Плов в казані Плов з круглозерним рисом Плов з яловичиною в каструлі Плов у каструлі Розсипчастий плов з яловичиною Узбецький плов з яловичиною