Традиційно узбецький плов готують з додаванням баранини. Однак не всі люблять цей тип м’яса, тому пропонуємо зробити плов на яловичині. Рис використовуємо довгий – плов з таким виходить розсипчастим, красивим, крупа ніколи не склеюється. Особливо хороший для плову пропарений довгий рис – такий рис зможуть приготувати навіть новачки, його складно зіпсувати. Також рекомендуємо для смаження брати курдючний жир – він надає особливий смак плову і насиченість.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Яловичина – 700 – 800 гр.
- Рис білий – 500 – 600 гр.
- Морква – 600 гр.
- Цибуля ріпчаста – 400 – 500 гр.
- Часник – 2 головки
- Сіль – 1 склянка
- Зіра – 1 ч. л.
- Перець червоний мелений – 0.25 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0.2 ч. л.
- Зелень – для прикраси
- Курдючний жир – 150 гр.
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування плову з яловичини по-узбецьки в казані? Яловичину промиваємо, обсушуємо м’ясо паперовими рушниками. Розрізаємо яловичину на невеликі шматки. Якщо ділянка з кістками, їх також пускаємо в хід. Смак плову від цього тільки виграє.
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця.
Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі брусочки-соломки.
Підготуємо рис. Промиваємо його до тих пір, поки вода не буде виходити з крупи прозорою, а самі зерна не придбають «скляний» вид. Заливаємо промитий рис в холодній воді на годину. Після замочування ще раз промиваємо і залишаємо на ситі, щоб вода скла.
розігріваємо Казан до гарячого стану. Курдючний жир ріжемо на дрібні кубики і викладаємо їх на дно гарячого казана. Обсмажуємо жир, вытапливая його. Шкварки виймаємо шумівкою і викидаємо. До жиру доливаємо трохи рослинного масла, так як далі додавання олії не передбачається.
Викладаємо в жир підготовлені шматки яловичини. Обсмажуємо їх, поки на м’ясі не з’явиться легка скоринка.
Поверх підрум’яненої м’яса викладаємо нарізану ріпчасту цибулю. Обсмажуємо все разом до золотистого кольору цибулі. Потім вливаємо таку кількість гарячої води, щоб вона повністю покрила яловичину. Готуємо м’ясо в отриманому бульйоні протягом тридцяти-сорока хвилин. Бульйон повинен випаруватися, а яловичина – зм’якшитися.
Потім додаємо моркву, перемішуємо і продовжуємо готувати, поки вона трохи не пом’якшиться – буквально три-чотири хвилини.
Потім додаємо в казан спеції, сіль і промиті головки часнику. Вливаємо трохи гарячої води, щоб вона ледь доходила до поверхні інгредієнтів. Доводимо вміст казана до кипіння, закриваємо кришкою і готуємо тридцять хвилин.
Пробуємо яловичину – м’ясо має бути м’яким. Підготовлений рис висипаємо рівним шаром на вміст казана. Вливаємо гарячу воду в такій кількості, щоб вона на півтора-два сантиметри покривала рис. Доводимо воду в казані до кипіння, накриваємо кришкою і готуємо плов двадцять хвилин. Потім відкриваємо кришку, проколюємо плов у кількох місцях паличкою (наприклад, китайськими паличками), накриваємо кришкою, робимо мінімальний вогонь і тушкуємо плов ще п’ятнадцять хвилин до готовності.
Готовий плов розкладаємо з казана відразу по порційних тарілках або викладаємо на плоске блюдо для сервірування. Зелень промиваємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. Посипаємо зеленню плов і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Плов без цибулі Плов з круглозерним рисом Плов з м'ясом в казані Плов з часником Узбецький плов Узбецький плов в казані на плиті