Якщо класичне поєднання помідорів з кропом в консервациях набридло, можна спробувати відмінну альтернативу – помідори з базиліком. Ця улюблена італійцями травичка здатна не тільки надати запашний аромат помідорів, але і відчутно вплинути на їх смак. Пропонуємо замість оцту використовувати лимонну кислоту, а кількість цукру трохи збільшити. Помідори в такому маринаді виходять солодкуватими, ніжними і дуже ароматними.


Інгредієнти: на 4 л.

  • Помідори свіжі – 2 кг
  • Часник – 4 зуб.
  • Базилік свіжий – 1 пучок
  • Болгарський перець солодкий – 1 шт.
  • Сіль велика – 2 ст. л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Гірчиця французька – 1 ч. л.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Перець духмяний горошок – 10 шт.
  • Лимонна кислота – 0.66 ч. л.

Процес приготування:

Почнемо готувати помідори з базиліком на зиму без оцту. Перед початком приготування моєму банки і кришки під проточною водою. Потім стерилізуємо їх будь-яким звичним способом. Базилік ретельно миємо й обсушуємо рушником. Половину від усієї кількості зелені укладаємо на дно банок. До речі, базилік можна використовувати як чорний, так і зелений.

Томати потрібно вибирати зрілі, але не м’які, пружні. Добре, якщо вони будуть приблизно однакового розміру. Помідори миємо від забруднень, обсушуємо. Наколюємо помідори зубочисткою у кількох місцях – це допоможе шкірці не лопатися під час обробки окропом. Часник очищаємо від лушпиння. Промитий болгарський перець звільняємо від насіння і плодоніжки. М’якоть розрізаємо на сегменти. У банки базилік кладемо зубки часнику і висипаємо горошини обох видів перцю. Далі досить щільно укладаємо підготовлені помідори, чергуючи їх з рештою базиліком і шматочками болгарського перцю.

Окремо доводимо воду до кипіння і заливаємо окропом банки з покладеними помідорами. Накриваємо банки кришками і витримуємо п’ятнадцять хвилин.

Після закінчення зазначеного часу воду з банок зливаємо в окрему каструлю. Щоб овочі і зелень залишилися в банку, зручно під час зливу накривати банки спеціальною кришкою з прорізами. В злиту рідина кладемо цукровий пісок, сіль і гірчицю в зернах. Доводимо маринад до кипіння і варимо пару хвилин. Вимикаємо Плиту, відразу додаємо лимонну кислоту і активно перемішуємо.

Відразу після перемішування гарячим маринадом заливаємо помідори в банках. Закручуємо кришками і перевертаємо догори дном для перевірки герметичності. Закутуємо банки теплою ковдрою і в такому положенні даємо їм повністю охолонути. Охолоджені банки прибираємо на зберігання в прохолодне темне місце.

Приємного апетиту!

Мариновані помідори без стерилізації Мариновані помідори на зиму Помідори без оцту і без стерилізації Помідори без стерилізації на зиму Помідори з гірчицею Помідори з цукром на зиму Помідори на зиму Томати, залиті окропом