Не завжди є можливість споживати свіжі томати круглий рік, тому і існує безліч варіантів заготовок цього вітамінного овочу. Додавання в заготовку гірчиці дозволяє зберегти овочі без оцту, аспірину та інших консервуючих речовин і надає закуски пікантність і приємну гірчинку, яку можна відрегулювати на ваш смак.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Помідори свіжі – 1,5 кг
  • Гірчиця порошок – 2 ст. л.
  • Часник – 3 зуб.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Парасольки кропу – 3 шт.
  • Сіль велика – 3 ст. л.
  • Перець чорний горошок – 3 шт.
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Листя хрону – 2 шт.
  • Листя вишні – 4 шт.
  • Листя чорної смородини – 4 шт.

Процес приготування:

Почнемо готувати помідори з гірчицею під залізну кришку. Помідори відсортуйте за розміром і зрілості. Добре вимийте і витріть їх рушником.

Вимийте банку з содою і стерилізуйте в духовці. Викладіть вимиті і трохи обсушені листя зелені. З часнику зніміть піну, сполосніть його, розріжте навпіл і відправляйте в банку.

Укладіть в банку помідори до середини. Слідом – листя хрону, лаврушку і кріп. І далі до верху укладіть томати в банку.

Всипте в банку цукор, сіль і порошок гірчиці. Влийте холодну кип’ячену воду до верху банки.

Закрийте банку капроновою кришкою і добре струсіть кілька разів. Покладіть банку на бік і покатайте по столу, щоб приправи перемішалися і розподілилися по всій тарі.

Поставте заготовку в темне місце і залиште на 3 діб, після чого закупорьте банку металевою кришкою і відправляйте на зберігання в прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Консервовані помідори Мариновані помідори на 1 літр води Мариновані помідори на зиму Помідори з гірчицею Помідори на 1 літрову банку на зиму