Не завжди є можливість споживати свіжі томати круглий рік, тому і існує безліч варіантів заготовок цього вітамінного овочу. Додавання в заготовку гірчиці дозволяє зберегти овочі без оцту, аспірину та інших консервуючих речовин і надає закуски пікантність і приємну гірчинку, яку можна відрегулювати на ваш смак.
Інгредієнти: на 3 л.
- Помідори свіжі – 1,5 кг
- Гірчиця порошок – 2 ст. л.
- Часник – 3 зуб.
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- Парасольки кропу – 3 шт.
- Сіль велика – 3 ст. л.
- Перець чорний горошок – 3 шт.
- Лавровий лист – 5 шт.
- Листя хрону – 2 шт.
- Листя вишні – 4 шт.
- Листя чорної смородини – 4 шт.
Процес приготування:
Почнемо готувати помідори з гірчицею під залізну кришку. Помідори відсортуйте за розміром і зрілості. Добре вимийте і витріть їх рушником.
Вимийте банку з содою і стерилізуйте в духовці. Викладіть вимиті і трохи обсушені листя зелені. З часнику зніміть піну, сполосніть його, розріжте навпіл і відправляйте в банку.
Укладіть в банку помідори до середини. Слідом – листя хрону, лаврушку і кріп. І далі до верху укладіть томати в банку.
Всипте в банку цукор, сіль і порошок гірчиці. Влийте холодну кип’ячену воду до верху банки.
Закрийте банку капроновою кришкою і добре струсіть кілька разів. Покладіть банку на бік і покатайте по столу, щоб приправи перемішалися і розподілилися по всій тарі.
Поставте заготовку в темне місце і залиште на 3 діб, після чого закупорьте банку металевою кришкою і відправляйте на зберігання в прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Консервовані помідори Мариновані помідори на 1 літр води Мариновані помідори на зиму Помідори з гірчицею Помідори на 1 літрову банку на зиму