Відмінний рецепт швидкого перекусу для прихильників здорового харчування. Коржі готуємо з додаванням житнього борошна, твердого сиру і зелені. Останню можна вибирати будь-яку, за смаком, причому як свіжу, так i сушену. Обсмажувати коржі будемо на сухій сковороді, так що зайвого жиру не буде. При подачі для соковитості і аромату можна збризнути поверхню гарячих коржів оливковою олією або змастити вершковим – хто як любить.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Кефір – 400 мл
  • Житнє обдирне борошно – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 1 склянка
  • Масло оливкова (для тіста) – 2 ст. л.
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Сир Пармезан – 150 гр.
  • Масло оливкове – за смаком
  • Масло вершкове – за смаком
  • Розмарин – 2 гілки
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Почнемо готувати ПП сирні коржики на кефірі на сковороді. Замішуємо тісто. Для цього виливаємо теплий кефір в широку миску. Висипаємо до нього харчову соду і сіль. Ретельно перемішуємо і залишаємо на пару хвилин для погашення соди.

В цей час натираємо сир на крупній тертці. Висипаємо отриману стружку в кефір.

Слідом додаємо оливкову олію, подрібнену зелень розмарину і чорний мелений перець, перемішуємо. Можна використовувати і будь-яку іншу зелень: кріп, петрушку, зелену цибулю та інші види.

В останню чергу додаємо обидва види борошна – пшеничне і житнє. Починаємо замішувати тісто ложкою і потім переходимо на ручний заміс. Готове тісто повинне вийти м’яким і податливим. При необхідності додавайте більше або менше муки. Суворе кількість назвати складно, так як різна борошно веде себе по-різному. Готове тісто скачуємо в кулю, накриваємо рушником і залишаємо на десять-п’ятнадцять хвилин для дозрівання.

Після цього ділимо тісто на бажану кількість частин. Кожна частина-окрема коржик. Кожну частину тіста обкачуємо в кульку.

Потім розкачуємо кульку на присипаної борошном робочій поверхні в тонкий корж – два-три міліметри.

розігріваємо Сковороду до гарячого стану на плиті. Температура плити – середньо-низька. Змащувати сковороду маслом мені потрібно. Викладаємо на гарячу поверхню коржик і обсмажуємо її при закритій кришці по парі хвилин з кожного боку.

Таким чином почергово обсмажуємо всі коржі. Скоринка при обсмажуванні виходить не рівномірною, а окремими рум’яними ділянками. Після обсмажування складаємо коржі в стопку одну за одною.

Готові коржі при подачі можна збризнути ароматним оливковою олією або змастити вершковим, за особистим уподобанням. Вживати краще в гарячому вигляді.

Приємного аппетита!

Лепешки