Якщо вдома не залишилося хліба, можна приготувати домашні коржики на молоці з додаванням сиру. Такі вироби не тільки відмінно заміняє хліб до перших страв, але і згодяться як база для бутербродів. А в гарячому вигляді коржа гарні самі по собі, до чаю або кави. Хороший варіант сніданку, особливо, з урахуванням того, що на процес приготування йде дуже мало часу. У тісто для коржів можна додавати свіжу або сушену зелень, за бажанням – це додасть пряний аромат. Примітно, що для тесту не потрібні яйця: входить до складу сир добре «пов’язує» м’якуш і забезпечує рум’яну скоринку.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Сир Пармезан – 150 гр.
  • Борошно пшеничне – 2 склянки
  • Молоко коров’яче – 1 склянка
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 0.5 ч. л.
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 0.5 ч. л.
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Приступимо до готування сирних коржів на молоці без яєць. Для приготування тіста відразу готуємо сир. Натираємо його на тертці з великими отворами. Приблизно сорок-п’ятдесят грам отриманої сирної стружки відкладаємо – вона піде на начинку. Решті тертий сир висипаємо в миску, в якій будемо замішувати тісто.

Додаємо в миску до подрібненого сиру сіль та цукровий пісок, поверх просіваємо борошно.

В окремій ємності гасимо соду оцтом.

Отриману кашку змішати з теплим молоком і виливаємо в миску з борошном і тертим сиром.

Замішуємо тісто, спочатку використовуючи ложку, а потім переходимо на роботу руками. Маса виходить густий, але липкою, некруто. Тісто має тримати форму.

Ділимо весь обсяг тесту на чотири частини, однакові за розміром. Скачуємо з кожної частини колобок. Робочу поверхню присипаємо борошном, щоб тісто не прилипало. Кожен колобок розкачуємо з допомогою качалки в коржик з орієнтовною товщиною в три-чотири міліметри.

У середину кожного коржа кладемо відкладений тертий сир. Вільні краї коржа піднімаємо і защипуємо над начинкою. Отриманий «мішечок» злегка притискаємо долонею, а потім розкочуємо качалкою до товщини в чотири-п’ять міліметрів. Таким чином начиняємо всі коржі.

Сковороду з невеликою кількістю рослинної олії без запаху розігріваємо до гарячого стану на плиті. Температура плити – середньо-низька.

На гарячу поверхню викладаємо підготовлену коржик і обсмажуємо до золотавої скоринки з обох сторін. Коржик смажиться досить швидко – орієнтовно на кожну сторону піде за дві хвилини. При необхідності доливаємо велике масла.

Готову корж знімаємо зі сковороди і перекладаємо на сервірувальну тарілку. Таким чином, обсмажуємо все заготовки, укладаючи їх стопкою один на одного після обсмажування. Подаємо коржі до столу гарячими зі сметаною, овочевим салатом, до супів або овочевих страв.

Приємного аппетита!

Лепешки