Тісто для оладок, приготоване на кефірі, практично завжди виходить вдалим. З нього оладки виходять повітряними, пористими, трохи вологими, але при цьому легкими. Дуже важливо при замішуванні дотримуватися правильну пропорцію борошна і рідини, щоб тісто не виявилося занадто густим і важким. З такої заготовки повітряні оладки не вийдуть. Для пористості і легкості використовуємо також розпушувач. Даний рецепт розрахований на один літр кефіру – така кількість оладок оптимально, щоб нагодувати сім’ю з чотирьох чоловік.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Кефір – 1 л
  • Яйце – 2 шт.
  • Борошно пшеничне – 700 гр.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Почнемо готувати пишні оладки на 1 літр кефіру. Для приготування тіста в об’ємну миску розбиваємо яйця.

Додаємо до них сіль та цукровий пісок.

Віночком збиваємо інгредієнти до отримання пінистої однорідної маси.

Вливаємо в яєчно-цукрову суміш кефір, одночасно працюючи віночком.

В останню чергу просіваємо борошно разом з розпушувачем і висипаємо їх у приготовлену рідку суміш.

Замішуємо тісто віночком або ложкою, намагаючись розбити всі борошняні грудочки. Консистенція готової маси повинна нагадувати густу сметану. Тісто м’яко падає з ложки і здається трохи «гумовим».

Даємо тісту постояти перед смаженням при кімнатній температурі двадцять хвилин.

В великій сковороді розігріваємо рослинне масло без запаху в такій кількості, щоб воно покривало дно шаром в один сантиметр.

Ложкою набираємо тісто з краю миски і опускаємо його в киплячу олію. Смажимо протягом двох-трьох хвилин, поки низ оладок помітно не зарум’яниться. Верхівка сирого тіста має добре піднятися і покритися повітряними бульбашками.

Виделкою або лопаткою перевертаємо оладки на іншу сторону і продовжуємо смажити їх до рум’янцю ще пару хвилин.

Готові оладки знімаємо зі сковороди і перекладаємо на тарілку з паперовим рушником – воно вбере зайве масло після смаження.

Обсушені оладки викладаємо гіркою на блюдо і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Поки оладки не охололи, вони м’які і повітряні. Ідеально поєднуються зі сметаною, варенням, згущеним молоком. У холодному вигляді виробу трохи твердіють і стають щільніше. При повторному розігріванні текстура повертається, але скоринка стає м’якою – все одно смачно!

Приємного апетиту!

Оладки без дріжджів Оладки без дріжджів і без соди Оладки без соди Оладки з розпушувачем Оладки на кефірі без соди