Тісто для оладок, приготоване на кефірі, практично завжди виходить вдалим. З нього оладки виходять повітряними, пористими, трохи вологими, але при цьому легкими. Дуже важливо при замішуванні дотримуватися правильну пропорцію борошна і рідини, щоб тісто не виявилося занадто густим і важким. З такої заготовки повітряні оладки не вийдуть. Для пористості і легкості використовуємо також розпушувач. Даний рецепт розрахований на один літр кефіру – така кількість оладок оптимально, щоб нагодувати сім’ю з чотирьох чоловік.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Кефір – 1 л
- Яйце – 2 шт.
- Борошно пшеничне – 700 гр.
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Почнемо готувати пишні оладки на 1 літр кефіру. Для приготування тіста в об’ємну миску розбиваємо яйця.
Додаємо до них сіль та цукровий пісок.
Віночком збиваємо інгредієнти до отримання пінистої однорідної маси.
Вливаємо в яєчно-цукрову суміш кефір, одночасно працюючи віночком.
В останню чергу просіваємо борошно разом з розпушувачем і висипаємо їх у приготовлену рідку суміш.
Замішуємо тісто віночком або ложкою, намагаючись розбити всі борошняні грудочки. Консистенція готової маси повинна нагадувати густу сметану. Тісто м’яко падає з ложки і здається трохи «гумовим».
Даємо тісту постояти перед смаженням при кімнатній температурі двадцять хвилин.
В великій сковороді розігріваємо рослинне масло без запаху в такій кількості, щоб воно покривало дно шаром в один сантиметр.
Ложкою набираємо тісто з краю миски і опускаємо його в киплячу олію. Смажимо протягом двох-трьох хвилин, поки низ оладок помітно не зарум’яниться. Верхівка сирого тіста має добре піднятися і покритися повітряними бульбашками.
Виделкою або лопаткою перевертаємо оладки на іншу сторону і продовжуємо смажити їх до рум’янцю ще пару хвилин.
Готові оладки знімаємо зі сковороди і перекладаємо на тарілку з паперовим рушником – воно вбере зайве масло після смаження.
Обсушені оладки викладаємо гіркою на блюдо і подаємо до столу в гарячому вигляді.
Поки оладки не охололи, вони м’які і повітряні. Ідеально поєднуються зі сметаною, варенням, згущеним молоком. У холодному вигляді виробу трохи твердіють і стають щільніше. При повторному розігріванні текстура повертається, але скоринка стає м’якою – все одно смачно!
Приємного апетиту!
Оладки без дріжджів Оладки без дріжджів і без соди Оладки без соди Оладки з розпушувачем Оладки на кефірі без соди