Пропонуємо простий і корисний рецепт шарлотки. Сир багатий кальцієм, а ягоди чорниці – широким спектром вітамінів. Від шматочка такої випічки ніхто не відмовиться. Відмінний спосіб порадувати сім’ю солоденьким з користю для здоров’я.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Яйце (3 шт. в тісто, 1 шт у начинку) – 4 шт.
- Цукор-пісок (20 гр. для посипання) – 140 гр.
- Борошно пшеничне – 200 гр.
- Масло вершкове – 110 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Сіль 0.25 ч. л.
- Ванілін – 1 ч. л.
- Сир 9% – 200 гр.
- Сметана – 120 гр.
- Чорниця – 200 гр.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування шарлотки з сиром і чорницею? В широку миску розбиваємо яйця, додаємо половину зазначеної норми цукру і сіль. Перемішуємо все ретельно віночком до однорідності. У суміш викладаємо шматок м’якого вершкового масла і половину чайної ложки ваніліну, все перемішуємо вінчиком. Для зручності можна скористатися міксером і працювати їм на середній швидкості.
Борошно просіваємо, щоб збагатити його киснем, і висипаємо в яєчно-масляну суміш. Також додаємо розпушувач і змішуємо все до отримання густого тесту. Тісто виходить м’яким, не текучим, падає з ложки.
Приступаємо до приготування начинки. В окремому посуді змішуємо сир, цукор, що залишився, сметану, яйце. Все ретельно перемішуємо ложкою до однорідності. У масі залишаться грудочки сиру – у готової шарлотці разом з чорницею вони створять крупну текстуру начинки.
Форму для запікання ретельно промазуємо маслом. Якщо форма силіконова, то її змащувати нічим не потрібно. Ложкою викладаємо тісто у форму, розподіляючи його по всьому периметру. У країв форми придавлюємо тісто ложкою і формуємо невисокі бортики, які будуть утримувати сирно-чорничну начинку.
На тісто з бортиками висипаємо ягоди чорниці, присипаємо їх двома столовими ложками цукру.
Чорницю, розподілену по тесту, заливаємо сирною сумішшю, намагаючись покрити ягоди і не потрапити на борти. Ставимо форму з майбутньою шарлотка в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень. Час випікання – близько тридцяти хвилин. Бортики шарлотки повинні добре зарум’яниться, а сирна поверхню стати золотистою.
Дістаємо готову шарлотку з духовки, даємо трохи охолонути і обережно, щоб не пошкодити, витягаємо з форми. Повністю охолодити, нарізаємо на порції і подаємо. За бажанням можна присипати цукровою пудрою.
Приємного апетиту!
Бісквітна шарлотка Пиріг з чорницею в духовці Пиріг з чорницею на сметані Шарлотка Шарлотка без яблук Шарлотка на сметані Шарлотка на сметані з розпушувачем