У форму для запікання виливається половина тіста і туди викладаються яблука і брусниця, перемішані з цукром. Потім все знову заливається тестом і запікається протягом 30 хвилин.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Борошно пшеничне – 130 гр.
- Цукор-пісок – 9 ст. л.
- Яйце – 3 шт.
- Сметана – 250 мл
- Брусниця – 100 гр.
- Яблука – 2 шт.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Масло вершкове – 1.5 ч. л.
- Сухарі панірувальні – 1.5 ст. л.
Процес приготування:
Почнемо готувати шарлотку з яблуками і брусницею в духовці. Брусницю добре промиваємо під проточною водою і відкидаємо на друшляк, щоб стекла вся зайва рідина. Перекладаємо ягоди в підходящу ємність, додаємо 3 столові ложки цукру, перемішуємо і даємо постояти.
Яблука промиваємо, чистимо, вирізаємо серцевину і нарізаємо невеликими кубиками однакового розміру.
Відправляємо їх до брусниці і перемішуємо. Залишаємо 2 столові ложки брусниці, щоб прикрасити нею верх пирога.
Готуємо тісто. У глибоку ємність розбиваємо яйця і від одного з них відокремлюємо білок. Додаємо 3 столові ложки цукру і добре збиваємо.
Потім відправляємо туди 50 мл сметани і просіяне через сито борошно з розпушувачем.
Ретельно перемішуємо і тісто готове. Воно повинне вийти трохи густіше, ніж для традиційної шарлотки.
Тепер окремо збиваємо білок з дрібкою солі і розтираємо сметану з цукром. Акуратно вмішуємо збитий білок в сметану таким чином, щоб він не осів.
Форму для запікання змащуємо рослинним маслом і обсипаємо панірувальними сухарями.
Далі заливаємо бісквітне тісто.
Зверху викладаємо брусницю і яблука, перемішані з цукром. Сік, що утворився також додаємо.
Також зверху виливаємо шар з білка зі сметаною і прикрашаємо залишилися ягодами брусниці.
Розігріваємо духовку до 180оС і випікаємо шарлотку протягом 30 хвилин. Готовність перевіряємо за допомогою зубочистки.
Готовий пиріг дістаємо з форми і даємо повністю охолонути. Потім розрізаємо порційними шматочками і подаємо до столу з гарячим чаєм або кавою. Приємного апетиту!
Бісквітна шарлотка Шарлотка Шарлотка з яблуками Шарлотка з яблуками в духовці Шарлотка з яблуками класична Шарлотка з яблуками на сметані