Шурпу з баранини з нутом найчастіше готують на природі. Але це смачне блюдо можна приготувати і вдома. Додавання в шурпу турецького гороху надає страві додатковий смак і робить його ситним і дуже смачним. Так як вариться нут довго, бажано заздалегідь замочити на 6-12 годин у холодній воді. Готуємо шурпу з баранини з нутом в казані.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Баранина – 800 гр.
  • Курдючний жир – 80 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Картопля – 200 гр.
  • Нут (замочений) – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 200 гр.
  • Цибуля червоний – 100 гр.
  • Болгарський перець солодкий – 2 шт.
  • Помідори свіжі – 2 шт.
  • Яблука – 1 шт.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Зіра – 1 щіпка
  • Базилік свіжий – 1 щіпка
  • Чабер – 1 щіпка
  • Зелень – за смаком
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Рецепт шурпи з баранини з нутом гранично простий! Шматки баранини покладіть в казан і залийте холодною водою. Казан поставте на плиту і доведіть до кипіння. Зніміть з поверхні бульйону пінку. Якщо піни дуже багато, то вилийте бульйон, м’ясо промийте холодною водою і повторно поставте варитися.

Почистіть білий і червоний цибулю і наріжте його на тонкі кільця.

повторно киплячий бульйон покладіть кільця червоного цибулі і варіть 20 хвилин.

Курдючний жир, бажано не заморожений, наріжте на маленькі кубики.

Заздалегідь замочений нут промийте холодною водою. Нут зробить ваше блюдо корисним і ситним.

Почистіть і промийте моркву і солодкий перець. Наріжте їх на великі шматочки. Перці можете взяти різного кольору.

Через 20 хвилин варіння баранини з цибулею перекладіть в бульйон нарізану моркву, замочений нут і шматочки курдючного жиру. На великому вогні доведіть суп до кипіння, а потім варіть на помірному вогні протягом години.

Почистіть і помийте картоплю. У яблука видалити серцевину. Помідори очистіть від шкірки, розріжте на половинки. Покладіть в суп яблуко, шматочки помідорів і цілий стручок гострого перцю. Поваріть суп ще 10 хвилин.

Потім у бульйон покладіть картоплю, нарізаний солодкий перець і пов’язану в пучок зелень. Поваріть шурпу ще 10 хвилин на маленькому вогні. Потім додайте в бульйон зазначені в рецепті спеції, що додасть шурпі, вишуканий східний аромат.

Коли картопля і овочі зваряться, шумівкою видаліть з бульйону пучок зелені, яблуко і гострий перець. Перекладіть в бульйон кільця ріпчастої цибулі і варіть шурпу ще 10 хвилин під закритою кришкою.

Шурпа з баранини з нутом готова. Вона вас повинна вийде яскравим і наваристою. Шматочки жиру можете шумівкою видалити.

На велике блюдо перекладіть великі шматки овочів і м’яса. Посипте їх свіжою зеленню і додайте нарізане яблуко. Це блюдо буде на друге.

В глибокі піали розкладіть дрібні шматочки овочів і м’яса, залийте їх гарячим бульйоном. Це блюдо буде на перше. Ці дві страви подайте до столу гарячими і зі свіжими коржами.

Приємного апетиту!

Шурпа Шурпа з баранини Шурпа з баранини з картоплею Шурпа з баранини по-узбецьки Шурпа класична