Мариновані лисички – це чудові гриби, які не доставлять вам особливого клопоту при їх заготівлі. Головна умова – це добре промити їх від піску і сміття. Сам же процес консервації займає не більше 15-20 хвилин. Сьогодні для маринування грибів ми будемо використовувати лимонну кислоту, яка виступить консервантом не перебиває запах і смак грибів, а невелика щіпка мускатного горіха додасть грибів приголомшливий горіховий аромат, який відмінно поєднується з грибами.


Інгредієнти: на 0.7 л.

  • Лисички свіжі – 1 кг
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Вода – 500 мл
  • Сіль – 2 ч. л.
  • Цукор-пісок – 3 ч. л.
  • Перець чорний горошок – 6 – 8 шт.
  • Перець запашний – 4 – 6 шт.
  • Лавровий лист – 2 – 4 шт.
  • Гвоздика – 2 шт.
  • Мускатний горіх – 1 щіпка

Процес приготування:

Готувати солоні лисички на зиму в банках просто! Перед початком маринування підготуємо гриби: необхідно замочити їх у прохолодною проточною водою на 20-25 хвилин, щоб потім було легше їх почистити. За допомогою губки промиваємо і гриби чистимо від піску, особливу увагу приділяючи між пластинами під капелюшком, зазвичай, там накопичується пісок. Після того, як промиті гриби, великі лисички розрізаємо навпіл.

У каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, додаємо трохи солі і закидаємо підготовлені гриби. Відварюємо їх 15-20 хвилин, не забуваючи після закипання зняти піну. По готовності лисички відкидаємо на друшляк і залишаємо на 10-15 хвилин, щоб стекла вода.

В цей час займемося приготуванням маринаду: у сотейник наливаємо воду, додаємо сіль і цукор, перемішуємо і доводимо до кипіння, потім додаємо всі інші інгредієнти. Маринад кип’ятимо 2-3 хвилини, після чого в нього викладаємо гриби, все добре перемішуємо і варимо на повільному вогні 10-15 хвилин.

Гарячі гриби розкладаємо по попередньо простерилизованным банкам, заливаємо гарячим маринадом, в якому вони варилися і щільно закручуємо прокип’яченими кришками. Перевертаємо банки догори дном і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі.

Потім баночки з грибами прибираємо в прохолодне темне місце на зберігання.

Гриби на зиму Лисички на зиго Солоні гриби на зиму Як готувати лисички - рецепти