За грузинською традицією кожному гостеві пропонують покуштувати це вишукане блюдо і запити її хорошим червоним вином. Готується вона дуже просто, але її смак ви запам’ятаєте надовго.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Яловичина – 700 гр.
  • Огірки солоні – 2 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Олія соняшникова – 2 – 3 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Часник – 4 зуб.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком
  • Базилік сушений – за смаком
  • Коріандр – за смаком
  • Зіра – за смаком
  • Перець червоний мелений – за смаком
  • Лавровий лист – за смаком
  • Зелень – за смаком
  • Вода – 3 л

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування солянки по-грузинськи? Яловичину помийте теплою водою, очистіть її від осколків кісток, плівок і жиру, наріжте шматочками середнього розміру.

До половини заповніть каструлю з холодною водою, поставте її на великий вогонь і прикрийте кришкою. Як тільки вода закипить, покладіть туди яловичину і зменшіть вогонь. У процесі варіння знімайте з поверхні бульйону пінку. Варіть яловичину 1 годину до готовності.

З лука зніміть піну, наріжте півкільцями.

Солоні огірки наріжте маленькими кубиками.

Зубчики часнику подрібніть ножем або потріть на дрібній тертці.

Свіжу зелень дрібно нарубаєте ножем.

У розігріту сковороду налийте олію. Спочатку обсмажте цибулю до золотистого кольору, потім додайте томатну пасту, перемішайте, потушкуйте пару хвилин, додати солоні огірки, варіть, постійно помішуючи, 5-7 хвилин.

До цього часу м’ясо повинно дійти до готовності, дістаньте його з бульйону шумівкою і додайте до інших інгредієнтів на сковороду, туди ж влийте 250-350 мл яловичого бульйону. Слідом додайте подрібнений часник, сіль і приправи, все ще раз добре перемішайте і тушкуйте на повільному вогні 20 хвилин. за кілька хвилин до готовності додайте рубану зелень.

Солянка по-грузинськи виходить досить густої консистенції, її можна подавати як перше блюдо, а також використовувати як підливу до каш і пасти.

Приємного апетиту!

Солянка без капусти Солянка без огірків Солянка без томатної пасти Солянка з яловичиною солянка М'ясна збірна без картоплі Солянка по-грузинськи