Класична шурпа готується тільки з баранини. Її можна замінити на яловичину або курку, але тільки на баранині виходить наваристий, трохи солодкуватий суп з незвичайним смаком. В шурпу кладеться багато овочів. Знаменитий класичний смак страви надають спеції, які краще купити в спеціалізованому магазині.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Баранина на кістки – 700 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 3 головки
  • Цибуля червоний – 2 головки
  • Болгарський перець солодкий – 1 шт.
  • Картопля – 4 шт.
  • Помідори свіжі – 1 шт.
  • Часник – 5 зуб.
  • Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком
  • Гвоздика – за смаком
  • Перець запашний – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Цукор-пісок – за смаком
  • Зелень – для прикраси
  • Вода – 5 л

Процес приготування:

Щоб приготувати класичний суп шурпу з баранини, баранину промийте, покладіть у велику каструлю і залийте холодною водою, щоб покрила м’ясо на 15 см вище кісточок. Поставте м’ясо варитися.

Коли бульйон закипить, видалите пінку. Покладіть в бульйон дві очищені цибулини, моркву і цілі неочищені зубчики часнику. Варіть суп на маленькому вогні протягом 2 годин.

Зварену баранину перекладіть з бульйону на тарілку, видалити всі кісточки і м’ясо розділіть на невеликі шматочки. М’ясо можна покласти назад в бульйон, а можна розкласти в порційні тарілки при подачі.

Зварену в бульйоні моркву наріжте на кружечки.

Зварені цибулю і часник перетріть на сито відразу в бульйон.

Очищений болгарський перець наріжте на велику локшину і перекладіть в бульйон.

Очищену картоплю, ще одну цибулину і помідор (можете очистити від шкірки) наріжте на великі шматочки. Картопля перекладіть в бульйон. Варити шурпу до повної готовності картоплі.

До кінця варіння покладіть в шурпу шматочки помідора і нарізану цибулину. Додайте в суп за своїм смаком спеції, сіль і цукор. Суп спробуйте на смак. Потім вимкніть вогонь. Каструлю з шурпою закрийте кришкою і залиште на 10 хвилин для настоювання.

Приготовану шурпу з баранини за класичним рецептом розлийте в порційні тарілки, розкладіть м’ясо і додайте тонкі півкільця червоного цибулі і свіжу зелень.

Приємного апетиту!

Шурпа Шурпа з баранини в каструлі Шурпа з баранини з картоплею Шурпа з баранини класична Шурпа по-узбецьки