Галушки – відмінний спосіб урізноманітнити звичні варіанти супів, зробити їх більш поживними і цікавими. Тісто для галушок можна приготувати просто на яйцях і борошні, додати сир або взяти за основу картоплю. У даному рецепті будемо готувати курячий суп саме з картопляними галушками. Вони відрізняються як за смаком, так і сумішей від галушок із звичайного тіста – більш ніжні і тануть. У той же час, в супі вони не розпадаються і добре тримають форму.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Курячий окорочок – 600 гр.
  • Вода – 2 л
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Картопля – 600 гр.
  • Лавровий лист – 2 – 3 шт.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 150 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний горошок – 3 – 5 шт.
  • Масло рослинне – для смаження
  • Зелень – для прикраси

Процес приготування:

Готувати суп з картопляними галушками на курячому бульйоні просто! Спочатку варимо бульйон. Для цього промиваємо курячий окорочок, поміщаємо його в каструлю, заливаємо зазначеною кількістю води і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння. Знімаємо утворилася пінку, і варимо протягом сорока-п’ятдесяти хвилин при невеликому кипінні. Періодично пінка буде з’являтися знову – її потрібно знімати, щоб бульйон не втрачав прозорості.

Після закінчення зазначеного часу варіння стегенце дістаємо і даємо трохи охолонути. Бульйон проціджуємо. Готуємо овочі для супу. Моркву очищаємо від верхньої шкірки і промиваємо. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, миємо. З картоплі зрізаємо шкірку і також моєму його. У остиглого стегенця відокремлюємо кістки і розбираємо м’ясо на волокна.

Половину очищеної картоплі нарізаємо на невеликі кубики і поміщаємо їх у каструлю. Другу половину нарізаємо на частини довільної форми, відправляємо в окрему каструлю, заливаємо водою, підсолюємо і ставимо на плиту. З моменту закипання варимо картоплю двадцять-двадцять п’ять хвилин до м’якості.

Кубики картоплі в каструлі заливаємо звареним бульйоном і ставимо на плиту. Закидаємо горошки чорного перцю. Повільно нагріваємо для кипіння.

Відварену в іншій каструлі картопля проціджуємо від відвару і перекладаємо в миску. Готуємо з нього пюре з допомогою картоплем’ялкою.

В пюре розбиваємо яйце, додаємо сіль за смаком і кладемо борошно.

Збиваємо виделкою всі разом і замішуємо тісто середньої пружності, яка добре тримає форму.

Ріпчасту цибулю нарізаємо на дрібні кубики. Моркву тремо на крупній тертці.

У сковороді розігріваємо трохи олії і викладаємо в нього цибулю з морквою. Обсмажуємо овочі на середньому вогні при помішуванні до м’якості – на це піде п’ять-шість хвилин.

Картопляне тісто ділимо на три частини і скачуємо з кожної тонку «ковбаску» приблизно в півтора сантиметри діаметром.

Кожну «ковбаску» розрізаємо на поперечні шматки товщиною в сантиметр-півтора.

Поки ми готували зажарку і галушки, бульйон з картоплею закипів і проварился. Перевіряємо – картопля повинен стати м’яким. Закладаємо в киплячий суп підготовлені галушки, помішуємо, щоб вони не злипалися і рівномірно розподілялися по всьому об’єму супу. Через пару хвилин галушки спливуть. Потім додаємо зажарку з цибулі і моркви, куряче м’ясо, солимо і перчимо за смаком. Даємо супу прокипіти ще три-чотири хвилини.

Готовий суп розливаємо по глибоких тарілках і подаємо в гарячому або теплому вигляді, посипавши подрібненою зеленню.

Приємного апетиту!

Галушки для супу