Галушки – відмінний спосіб урізноманітнити звичні варіанти супів, зробити їх більш поживними і цікавими. Тісто для галушок можна приготувати просто на яйцях і борошні, додати сир або взяти за основу картоплю. У даному рецепті будемо готувати курячий суп саме з картопляними галушками. Вони відрізняються як за смаком, так і сумішей від галушок із звичайного тіста – більш ніжні і тануть. У той же час, в супі вони не розпадаються і добре тримають форму.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Курячий окорочок – 600 гр.
- Вода – 2 л
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Картопля – 600 гр.
- Лавровий лист – 2 – 3 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно пшеничне – 150 гр.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний горошок – 3 – 5 шт.
- Масло рослинне – для смаження
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Готувати суп з картопляними галушками на курячому бульйоні просто! Спочатку варимо бульйон. Для цього промиваємо курячий окорочок, поміщаємо його в каструлю, заливаємо зазначеною кількістю води і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння. Знімаємо утворилася пінку, і варимо протягом сорока-п’ятдесяти хвилин при невеликому кипінні. Періодично пінка буде з’являтися знову – її потрібно знімати, щоб бульйон не втрачав прозорості.
Після закінчення зазначеного часу варіння стегенце дістаємо і даємо трохи охолонути. Бульйон проціджуємо. Готуємо овочі для супу. Моркву очищаємо від верхньої шкірки і промиваємо. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, миємо. З картоплі зрізаємо шкірку і також моєму його. У остиглого стегенця відокремлюємо кістки і розбираємо м’ясо на волокна.
Половину очищеної картоплі нарізаємо на невеликі кубики і поміщаємо їх у каструлю. Другу половину нарізаємо на частини довільної форми, відправляємо в окрему каструлю, заливаємо водою, підсолюємо і ставимо на плиту. З моменту закипання варимо картоплю двадцять-двадцять п’ять хвилин до м’якості.
Кубики картоплі в каструлі заливаємо звареним бульйоном і ставимо на плиту. Закидаємо горошки чорного перцю. Повільно нагріваємо для кипіння.
Відварену в іншій каструлі картопля проціджуємо від відвару і перекладаємо в миску. Готуємо з нього пюре з допомогою картоплем’ялкою.
В пюре розбиваємо яйце, додаємо сіль за смаком і кладемо борошно.
Збиваємо виделкою всі разом і замішуємо тісто середньої пружності, яка добре тримає форму.
Ріпчасту цибулю нарізаємо на дрібні кубики. Моркву тремо на крупній тертці.
У сковороді розігріваємо трохи олії і викладаємо в нього цибулю з морквою. Обсмажуємо овочі на середньому вогні при помішуванні до м’якості – на це піде п’ять-шість хвилин.
Картопляне тісто ділимо на три частини і скачуємо з кожної тонку «ковбаску» приблизно в півтора сантиметри діаметром.
Кожну «ковбаску» розрізаємо на поперечні шматки товщиною в сантиметр-півтора.
Поки ми готували зажарку і галушки, бульйон з картоплею закипів і проварился. Перевіряємо – картопля повинен стати м’яким. Закладаємо в киплячий суп підготовлені галушки, помішуємо, щоб вони не злипалися і рівномірно розподілялися по всьому об’єму супу. Через пару хвилин галушки спливуть. Потім додаємо зажарку з цибулі і моркви, куряче м’ясо, солимо і перчимо за смаком. Даємо супу прокипіти ще три-чотири хвилини.
Готовий суп розливаємо по глибоких тарілках і подаємо в гарячому або теплому вигляді, посипавши подрібненою зеленню.
Приємного апетиту!
Галушки для супу