Сирна паска в духовці це ідеальний рецепт для тих, хто віддає перевагу сирому або заварному сиру запечений, а також з побоюванням ставиться до сирим яйцям. За смаком така пасха трохи нагадує сирну запіканку і подобається як дорослим, так і дітям.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Сир – 1 кг
- Яйце – 6 шт.
- Сметана 20% – 200 гр.
- Вершки 10% – 100 мл
- Манна крупа – 1 ст. л.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
- в’ялена Журавлина – 70 гр.
- Ізюм – 70 гр.
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Розпушувач тіста – 1 ст. л.
- Кориця – за смаком
- Ванілін – за смаком
- Кардамон – за смаком
Процес приготування:
Для приготування сирна паски з родзинками в духовці придбайте якісний сир. Протріть його кілька разів через сито або подрібніть блендером.
Акуратно відокремте білки від жовтків, не дозволяючи і краплі жовтка, а по суті жиру, потрапити до білків. Білки помістіть в окрему ємність і поставте в холодильник. Жовтки ж збийте міксером з половиною норми цукру, а потім змішайте з протертим сиром.
В сирну масу влийте вершки, додайте сметану, манну крупу, кукурудзяний крохмаль і розпушувач. Перемішайте всі інгредієнти. Далі за вашим бажанням і смаковим уподобанням введіть спеції. Відмінно підходять для приготування запеченої сирної паски кориця, кардамон і ванілін. Ретельно промиті родзинки і в’ялену журавлину також всипте в сирну масу і ретельно перемішайте. Потрібно щоб сухофрукти були рівномірно розподілені по всій масі. Відставте ємність з сирною масою в сторону на 10-15 хвилин. За цей час набухне манна крупа.
В цей час збийте яєчні білки з цукром до стану щільних пік.
Після закінчення 10-15 хвилин, акуратно введіть у сирну масу збиті білки. Робіть це порціями, щоб маса вийшла більш повітряної
Підготуйте високі форми для випічки (в таких формах печуть паски). Вистеліть їх пергаментом, змазаним вершковим маслом. Наповніть форми сирною масою на три чверті об’єму.
Всі форми закрийте зверху фольгою, щоб при випіканні великодня не підгоріли. Поставте їх на деко і відправте в духовку, попередньо розігріту до 160°С. В деко налийте воду (близько 2 см). Це сприятиме піднесенню і добре пропарить сирну паску. Готуйте великдень 40 хвилин, потім видаліть фольгу і дайте їй підрум’яниться ще 25-30 хвилин, не знижуючи температуру.
Хочеться відзначити, що час випічки залежить від індивідуальних особливостей духової шафи, а так само використовуваної форми для випічки. У низьких формах великдень пропікається швидше, ніж у високих. Коли сирна паска буде готова, вимкніть духовку, форму з паскою не діставайте з неї. Потримайте сирну паску в остигає духовці. За цей час вона трохи зменшиться в обсягах. Не турбуйтеся, це звичайне властивість сирною випічки.
Через 10-15 хвилин дістаньте великдень з духовки і дайте їй повністю охолонути. Потім вийміть з форми і прикрасити за своїм бажанням.
Подавайте прикрашену сирну паску з родзинками до святкового столу.
Смачного!