В цьому рецепті запіканки немає цукру, а для солодощі використовується банан. Замість борошна додається манка. Трохи апельсина в поєднанні з бананом надає страві екзотичний аромат. Запіканка виходить ніжна і соковита, нічим не поступається за смаком традиційного варіанту.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Яйце – 2 шт.
- Сир 1% – 500 гр.
- Апельсин – 0.5 шт.
- Банан – 1 шт.
- Манна крупа – 2 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Сметана 10% – 1 ст. л.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Почнемо готувати сирну запіканку ПП з бананом. В широку миску викладаємо сир і манну крупу. Додаємо сметану і ретельно розмішуємо до повного змішування компонентів. Суміш потрібно залишити настоятися на тридцять хвилин, щоб манна крупа могла розм’якнути перед випічкою.
Поки сирно-манна суміш настоюється, поділяємо яйця на білки і жовтки. Білки виливаємо в чисту суху ємність і відправляємо в холодильник, а жовтки додаємо до сирної суміші.
Апельсин необхідно добре помити за допомогою м’якої щітки. Тонко знімаємо цедру спеціальним ножем або дрібної теркою. Обережно, потрібен тільки поверхневий помаранчевий шар, білу шкірку не чіпаємо. Далі апельсин очищаємо, розбираємо на часточки, знімаємо білу плівку і прожилки, м’якоть кладемо в тісто. Заглибним блендером пробиваємо всю масу до повної однорідності.
Банан очищаємо, нарізаємо на невеликі шматочки і додаємо їх в тісто. Як варіант, можна банан пюрировать блендером разом з тестом. Якщо ж додати банан шматочками, вони будуть добре відчуватися готової запіканці і дадуть текстуру і контраст смаку.
Повертаємося до відкладеним білків. Вони вже повинні були добре охолонути. Міксером на високій швидкості збиваємо з дрібкою солі. Повинна вийти густа стійка піна, яка формує піки. Перекладаємо лопаткою білкову масу в тісто. Вимішуємо вручну обережними круговими рухами зверху вниз.
Форму для випічки змащуємо маслом тонким шаром. Також можна застелити форму промаслений пергамент, щоб простіше було діставати готову запіканку. Викладаємо тісто в підготовлену форму і акуратно розрівнюємо поверхню ложкою.
Ставимо форму з майбутньою запіканкою на середній рівень попередньо розігрітій до 180 градусів духовці. Запікаємо протягом сорока хвилин. За цей час виріб придбає золотисту скориночку.
Готову запіканку дістаємо з духовки і залишаємо на столі повністю охолонути прямо у формі. Охолола, вона не така тендітна, і її можна сервірувати без псування зовнішнього вигляду. Нарізати на порції рекомендується гострим ножем, щоб не пошкодити зріз з шматочками банана. Можна полити медом за бажанням.
Приємного апетиту!
Запіканка з знежиреного сиру ПП сирна запіканка Сирна запіканка без цукру Сирна запіканка в духовці Сирна запіканка з бананом в духовці Сирна запіканка з манкою в духовці Сирна запіканка зі сметаною