Ніжна сирна запіканка з гарбузово-морквяної прошарком – це справжні ласощі для любителів гарбуза. Сирно-маковий ванільний мус ідеально поєднується з гарбузово-морквяної начинкою з додаванням апельсинової цедри. Ароматний десерт здивує ваших домочадців не тільки своїм приголомшливим смаком, але і відмінною ідеєю оформлення, адже тонкі біло-помаранчеві шари з маковими вкрапленнями і приголомшливим ванільно-цитрусовим ароматом – це справжній шедевр!
Інгредієнти: на 8 порції.
- Для тіста: (гарбузового) –
- Гарбуз – 500 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
- Манна крупа – 1 ст. л.
- Морква – 1 шт.
- Апельсин – 1 шт.
- Цукор-пісок – за смаком
- Для тіста: (сирного) –
- Сир 5% – 500 гр.
- Мак – 25 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 – 2 ст. л.
- Ванілін – 1 щіпка
- Манна крупа – 1 ст. л.
- Цукор-пісок – 100 гр.
- Для шару: (верхнього) –
- Гарбуз – 100 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сметана – 50 гр.
- Цукор-пісок – за смаком
Процес приготування:
Рецепт приготування сирної запіканки з гарбузом і морквою смачний! Для запіканки краще всього використовувати домашній сир, але при його відсутності можна скористатися купівельними жирністю не менше 5%. Протираємо через сито, додаємо яйця, манку, щіпку ваніліну і цукор. Всі інгредієнти змішуємо за допомогою міксера.
Потім в сирне тісто додаємо мак і крохмаль. Після чого добре вимішуємо тісто і відставляємо його в сторону, щоб манка трохи розбухла.
Гарбуз промиваємо, чистимо від шкірки і насіння. Нарізаємо невеликими шматочками і закидаємо в каструлю з киплячою водою на 5-7 хвилин. Моркву чистимо, промиваємо, розрізаємо на кілька частин і відправляємо до гарбузі. Відварені овочі за допомогою шумівки виймаємо з каструлі на тарілку і даємо трохи охолонути. Потім пробиваємо заглибним блендером в пюре. Остигле овочеве пюре викладаємо в миску, додаємо яйця і цукор. Перемішуємо за допомогою міксера до однорідної консистенції.
Додаємо в овочеве тісто крохмаль і манку, цедру одного апельсина, ретельно перемішуємо.
На дно форми для випікання укладаємо пекарську папір, боки форми змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном. Потім в центр форми викладаємо столову ложку сирного тіста, на нього – столову ложку гарбузового. Таким чином, викладаємо все тісто. Після того, як все тісто виклали у форму, необхідно кілька разів злегка постукати формою про робочу поверхню, щоб з тіста вийшли бульбашки повітря, а тісто рівномірно розподілилося по всій формі.
Для оформлення малюнка можна скористатися шпажкою. Занурюємо її в тісто збоку форми і проводимо промінчики до центру запіканки. Ставимо запіканку випікатися в духовку, розігріту до 170 градусів (не більше, інакше запіканка знизу пригорить) на 55-60 хвилин.
Самі в цей час займемося приготуванням заливки: у глибокій мисці з’єднуємо гарбузове пюре і яйця, сметану і цукор. Добре збиваємо за допомогою міксера до однорідної консистенції.
Через 55 хвилин гарячу запіканку акуратно виймаємо з духовки, зверху заливаємо заливкою і відправляємо в духовку на 8-10 хвилин, щоб вона схопилася.
Готову запіканку виймаємо з духовки, залишаємо на 20-30 хвилин, щоб вона охолола і її консистенція стала більш щільною. Викладаємо запіканку на блюдо, розрізаємо на порційні шматочки і подаємо на стіл. Приємного апетиту!
Сирна запіканка Сирна запіканка з крохмалем Сирна запіканка з манкою Сирна запіканка з манкою і сметаною Сирна запіканка класична в духовці Сирна запіканка як у садку