Ніжна сирна запіканка з гарбузово-морквяної прошарком – це справжні ласощі для любителів гарбуза. Сирно-маковий ванільний мус ідеально поєднується з гарбузово-морквяної начинкою з додаванням апельсинової цедри. Ароматний десерт здивує ваших домочадців не тільки своїм приголомшливим смаком, але і відмінною ідеєю оформлення, адже тонкі біло-помаранчеві шари з маковими вкрапленнями і приголомшливим ванільно-цитрусовим ароматом – це справжній шедевр!


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Для тіста: (гарбузового) –
  • Гарбуз – 500 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
  • Манна крупа – 1 ст. л.
  • Морква – 1 шт.
  • Апельсин – 1 шт.
  • Цукор-пісок – за смаком
  • Для тіста: (сирного) –
  • Сир 5% – 500 гр.
  • Мак – 25 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Крохмаль кукурудзяний – 1 – 2 ст. л.
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Манна крупа – 1 ст. л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Для шару: (верхнього) –
  • Гарбуз – 100 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сметана – 50 гр.
  • Цукор-пісок – за смаком

Процес приготування:

Рецепт приготування сирної запіканки з гарбузом і морквою смачний! Для запіканки краще всього використовувати домашній сир, але при його відсутності можна скористатися купівельними жирністю не менше 5%. Протираємо через сито, додаємо яйця, манку, щіпку ваніліну і цукор. Всі інгредієнти змішуємо за допомогою міксера.

Потім в сирне тісто додаємо мак і крохмаль. Після чого добре вимішуємо тісто і відставляємо його в сторону, щоб манка трохи розбухла.

Гарбуз промиваємо, чистимо від шкірки і насіння. Нарізаємо невеликими шматочками і закидаємо в каструлю з киплячою водою на 5-7 хвилин. Моркву чистимо, промиваємо, розрізаємо на кілька частин і відправляємо до гарбузі. Відварені овочі за допомогою шумівки виймаємо з каструлі на тарілку і даємо трохи охолонути. Потім пробиваємо заглибним блендером в пюре. Остигле овочеве пюре викладаємо в миску, додаємо яйця і цукор. Перемішуємо за допомогою міксера до однорідної консистенції.

Додаємо в овочеве тісто крохмаль і манку, цедру одного апельсина, ретельно перемішуємо.

На дно форми для випікання укладаємо пекарську папір, боки форми змащуємо вершковим маслом і присипаємо борошном. Потім в центр форми викладаємо столову ложку сирного тіста, на нього – столову ложку гарбузового. Таким чином, викладаємо все тісто. Після того, як все тісто виклали у форму, необхідно кілька разів злегка постукати формою про робочу поверхню, щоб з тіста вийшли бульбашки повітря, а тісто рівномірно розподілилося по всій формі.

Для оформлення малюнка можна скористатися шпажкою. Занурюємо її в тісто збоку форми і проводимо промінчики до центру запіканки. Ставимо запіканку випікатися в духовку, розігріту до 170 градусів (не більше, інакше запіканка знизу пригорить) на 55-60 хвилин.

Самі в цей час займемося приготуванням заливки: у глибокій мисці з’єднуємо гарбузове пюре і яйця, сметану і цукор. Добре збиваємо за допомогою міксера до однорідної консистенції.

Через 55 хвилин гарячу запіканку акуратно виймаємо з духовки, зверху заливаємо заливкою і відправляємо в духовку на 8-10 хвилин, щоб вона схопилася.

Готову запіканку виймаємо з духовки, залишаємо на 20-30 хвилин, щоб вона охолола і її консистенція стала більш щільною. Викладаємо запіканку на блюдо, розрізаємо на порційні шматочки і подаємо на стіл. Приємного апетиту!

Сирна запіканка Сирна запіканка з крохмалем Сирна запіканка з манкою Сирна запіканка з манкою і сметаною Сирна запіканка класична в духовці Сирна запіканка як у садку