Коржі вийдуть особливо пишними, якщо кефір вже несвіжий. Чим ближче він до кінця терміну придатності, тим кисліше, і тим активніше буде відбуватися його реакція з содою, і дасть пористість коржах. Шинка і сир – традиційне поєднання, що подобається всім. За бажанням можна додати будь-яку зелень. Подавати коржі можна зі сметаною, несолодким йогуртом, майонезом, томатним соусом.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Кефір – 250 мл
- Сир – 100 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукор-пісок – 0.5 ч. л.
- Сода харчова – 0.5 ч. л.
- Борошно пшеничне – 300 гр.
- Шинка – 200 гр.
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Почнемо готувати сирні коржики на кефірі з шинкою на сковороді. Готуємо тісто: у миску вливаємо кефір, додаємо цукровий пісок, сіль і соду, ретельно перемішуємо вінчиком.
Борошно просіваємо і висипаємо її в миску з кефіром, ще раз ретельно перемішуємо вінчиком, щоб не залишилося грудочок. Виходить рідке однорідне тісто.
Твердий сир натираємо на крупній тертці і висипаємо отриману стружку в приготоване тісто. Перемішуємо.
Шинку звільняємо від оболонки і дрібно нарізаємо ножем. Додаємо в тісто слідом за сиром, перемішуємо. Готово, можна смажити коржі.
Сковорідку з невеликою кількістю рослинного масла розігріваємо на плиті до гарячого стану.
З допомогою ложки або ополоника викладаємо тісто з сиром і шинкою в гаряче масло. Вирівнюємо тісто по дну сковороди і формуємо коржик бажаного розміру. Смажимо її півтори-дві хвилини при середній температурі. Коли знизу скоринка зарум’яниться, перевертаємо корж плоскою лопаткою і продовжуємо смажити ще пару хвилин до готовності. Знімаємо зі сковороди і перекладаємо на паперовий рушник – так зайве масло піде. Викладаємо наступну порцію тіста і смажимо коржі далі.
Готові коржі скалдываем чаркою на тарілці. Подаємо на стіл в гарячому вигляді.
Приємного аппетита!
Лепешки