Універсальний рецепт тіста на окропі, яке можна використовувати не тільки для мантів, але і для пельменів, чебуреків, вареників. Воно виходить дуже еластичним і гладким, здатне розкачуватись до тонкого стану без розривів і відмінно утримує всі види начинок.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 3 склянки
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
- Окріп – 1 склянка
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Процес приготування:
Як приготувати тісто для мантів і пельменів на окропі? У невелику миску розбиваємо яйце.
Додаємо сіль, вливаємо олію і збовтуємо виделкою до однорідності.
В окрему широку миску просіваємо борошно. В отриманій гірці робимо поглиблення.
Вливаємо в поглиблення яєчну масу, перемішуємо лопаткою.
Виходить велика борошняна крихта.
Вливаємо в отриману масу вказану кількість окропу. Перемішуємо. Коли заважати ложкою буде вже неефективно, викладаємо отриману масу на стіл вимішуємо її руками, щоб сформувався шар тіста. Воно повинно увібрати в себе всю муку і стати гладким, пружним, не буде липнути до рук. При необхідності підсипаємо більше борошна.
Потім формуємо з тіста колобок, накриваємо його мискою або рушником, щоб поверхня не підсихали. Залишаємо на столі на сорок-п’ятдесят хвилин.
Після цього тісто розрізаємо на частини для зручності і розкачуємо кожну частину в тонкий пласт. Нарізаємо на заготовки, загортаємо в них начинку і формуємо вироби за власним розсудом.
Приємного апетиту!
Тісто в домашніх умовах