Ткемалі з терну, в протилежність класичному ткемалі з садової аличі, має яскравий колір і незвичайний остропряный смак. Цей соус зробить більш багатим і насиченим смак м’ясних і рибних страв. Особливо смачний соус виходить з терну, прихопленого першими заморозками. Готується ткемалі з додаванням звичайних прянощів – часнику, гострого перцю і зелені.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Терен – 1 кг
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Часник – 1 шт.
  • Перець чилі – 0.5 шт.
  • Петрушка – 1 пучок
  • Кріп – 1 пучок
  • Вода – 1 ст.

Процес приготування:

Почнемо готувати ткемалі з терну. Ягоди терну ретельно переберіть, видаляючи весь сміття і плодоніжки і зважте, щоб правильно вирахувати всі інгредієнти.

Потім промийте їх проточною водою і паперовим рушником видаліть зайву вологу.

Перекладіть підготовлені ягоди в посуд для варіння варення і додайте до ягід пучок свіжої петрушки або кінзи.

Налийте в посуд до ягодам півсклянки холодної води.

Поваріть терен на маленькому вогні протягом 15 хвилин від початку кипіння. Пучок зелені викиньте. Накрийте посуд кришкою і залиште на 1 годину.

За цей час підготуйте приправи. Почистіть від лушпиння зубки часнику і видаліть насіння у гострого перцю.

Відварені ягоди терну перетріть на сито для видалення кісточок і шкірки.

часникодавку подрібніть очищені зубки часнику.

Дрібно нашаткуйте пекучий перець. Його кількість можете по своєму смаку збільшити.

Пюре з ягід терну знову перекладіть в ту ж посуд для варіння і насипте до нього вказане в рецепті кількість цукру.

Потім насипте в пюре сіль. Все перемішайте до повного розчинення солі та цукру і зніміть пробу, скоригувавши її за своїм смаком.

Поваріть соус на маленькому вогні протягом 15 хвилин. Потім покладіть до нього подрібнені часник і гострий перець, перемішайте і поваріть ще 10 хвилин. Якщо бачите, що соус дуже густий, можна додати ще півсклянки води.

Ткемалі з терну в результаті варіння повинен стати однорідною та гладкою текстурою.

Приготований соус расфасуйте в невеликі стерильні баночки, щільно закупорьте і поставте на зберігання в холодній місце.

Трохи ткемалі накладіть в соусницю і подайте до столу до м’яса або риби.

Їжте на здоров’я!

Новости