Яблучний сік, приготований в домашніх умовах з використанням соковарки – приголомшливий варіант заготовки на зиму. Сік виходить без м’якоті, прозорий і має гарний бурштиновий колір. Кількість цукру, що буде потрібно в процесі приготування соку, залежить від ваших уподобань і сорти яблук, з яких ви готуєте сік. Завдяки короткочасної термічної обробки сік прекрасно зберігається всю зиму навіть без додавання цукру в темному прохолодному місці.
Інгредієнти: на 4 л.
- Яблука – 8 – 9 кг
- Цукор-пісок – 9 – 12 ст. л.
Процес приготування:
Як приготувати яблучний сік через соковарку в домашніх умовах на зиму? Для приготування соку необхідно вибрати соковиті сорти яблук. Якщо вони будуть солодкими – цукру потрібно трохи менше або зовсім не знадобитися – пробуйте готовий сік на смак. Яблука промиваємо в проточній воді і викладаємо на кухонний рушник, щоб вони обсохнули від води.
Потім яблука розрізаємо вздовж навпіл, видаляємо серцевину і плодоніжки. Чим дрібніше яблука наріжемо – тим краще.
Викладаємо підготовлені яблука в соковарку, наповнюючи відділення до самого верху.
В нижнє відділення соковарки наливаємо воду, в середньому буде накопичуватися сік. Ставимо соковарку на середній вогонь, щоб вода в нижньому відділенні закипіла, після чого почнеться весь процес.
Під зливний шланг необхідно поставити ємність, куди стікатиме сік. Можна варити його при закритому зливному шлангу, тоді на це потрібно 1 або 2 години. Сік буде накопичуватися у середньому відсіку, а після зняття затискача з шланга сік під тиском стече в ємність. Або зливний шланг не перекривати, тоді сік по мірі надходження буде зливатися в ємність.
Готовий сік пробуємо на смак і додаємо цукор, якщо це необхідно, потім доводимо його до кипіння і розливаємо по стерилізованим банкам.
Банки з соком щільно укупориваем прокип’яченими кришками і перевертаємо догори дном.
Перевіряємо герметичність і залишаємо до повного охолодження при кімнатній температурі, після чого прибираємо сік на зберігання в темне прохолодне місце. З залишилася після приготування соку яблучної м’якоті можна приготувати яблучне пюре, або використовувати її в якості начинки яблука або пироги.
Яблучний сік без соковижималки Яблучний сік без стерилізації на зиму Яблучний сік з м'якоттю на зиму Яблучний сік на зиму