Засолку рижиков можна здійснити двома способами: холодним і гарячим. Різниця в тому, що в останньому випадку гриби попередньо відварюють і лише потім засолюються. При будь-якому способі обов’язковим етапом є ретельне очищення плодових тіл від забруднень і залишків землі і промивання. Процес приготування солоних рижиків простий і досить швидкий, а ось на час засолювання потрібно запастися терпінням – воно складе від трьох до чотирьох тижнів. Готовий продукт зберігається протягом двох-трьох місяців. За даним рецептом пропонуємо засолити рижики гарячим способом.
Інгредієнти: на 0.5 л.
- Рижики свіжі – 500 гр.
- Часник 8 зуб.
- Лавровий лист – 10 шт.
- Гірчиця французька – за смаком
- Кріп – за смаком
- Сіль велика – 50 гр.
Процес приготування:
Як солити гриби – простий рецепт? Рижики очищаємо від випадкового сміття, пошкоджені ділянки зрізаємо, брудні ніжки зачищаємо ножем.
підготовлені гриби Промиваємо під проточною водою кілька разів, поки сировина не буде повністю чистим. Даємо воді після промивання стекти.
Дрібні рижики залишаємо як є, середнього розміру гриби ріжемо на дві частини, великі – на чотири. Потрібно привести всі шматочки рижиков приблизно однакового розміру для оптимального просолювання.
В об’ємну каструлю наливаємо воду (кількість води орієнтовно – 3 літра), доводимо її до кипіння і занурюємо нарізані гриби. Знову доводимо вміст каструлі до кипіння і варимо протягом п’яти хвилин, не забуваючи знімати піну, що утворюється.
Після закінчення зазначеного часу варіння рижики відразу відкидаємо на друшляк і проціджуємо від відвару. Додатково відварені гриби промиваємо під струменем холодної води. Даємо рыжикам охолонути.
Часник очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Розрізаємо кожен зубок на тонкі пластинки. На даному етапі варто відзначити, що кількість часнику залежить від індивідуальних переваг. Якщо потрібні пікантні рижики з інтенсивним часниковим ароматом, то кількість зубков можна збільшити. У разі, коли активний смак часнику небажаний – зменшуємо кількість зубчиків до двох-трьох. Кількість часнику, наведене в рецепті – усереднений варіант, для отримання середнього ступеня пікантності. У ємність для засолювання рижиков викладаємо остиглі гриби тонкими шарами капелюшками вниз.
Кожен шар перекладаємо пластинками часнику, посипаємо сіллю, сушеним кропом і насінням гірчиці. Лаврове листя потрібно злегка розім’яти в долонях і також укласти між шарами рижиков.
Після того, як всі рижики будуть покладені в ємність, покриваємо їх марлею, складеною в кілька шарів, кладемо зверху кришку меншого діаметра, а на неї ставимо будь-який вантаж.
Прибираємо рижики під пресом у холодильник. Протягом трьох-чотирьох тижнів гриби будуть просаливаться. Після закінчення зазначеного періоду гриби можна вживати в їжу. Зберігати гриби після засолювання потрібно також в холодильнику протягом двох-трьох місяців.
Приємного апетиту!
Гриби на зиму Рижики на зиму Як приготувати рижики - рецепти