Маринування – це найпростіший спосіб заготівлі біланів. Гриби маринуються під гнітом в солоному розсолі зі спеціями близько тижня, після чого їх можна дегустувати. Хрусткі, в міру солоні, вони послужать відмінним гарніром до м’яса і овочів.


Інгредієнти: на 1 л.

  • Білани – 2 кг
  • Сіль велика – 50 гр.
  • Часник – 70 – 80 гр.
  • Перець чорний горошок – 2 – 4 шт.
  • Кмин – 5 гр.
  • Парасольки кропу (сушених) – 100 гр.
  • Розмарин сушений – 100 гр.

Процес приготування:

Готувати мариновані білани на зиму в банках легко! Білани викладаємо в глибоку ємність і заливаємо холодною проточною водою, залишаємо на 10-12 годин. За цей час 2-3 рази міняємо воду.

Після того, як білани добре отмокла у воді, чистимо їх.

Відварюємо білани в киплячій воді 5-7 хвилин і знімаємо з вогню.

Потім додаємо у воду сіль, перемішуємо і викладаємо у воду гриби.

У каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.

Відкидаємо гриби на друшляк і даємо їм стекти від води.

Білани перекладаємо з друшляка в каструлю, додаємо сіль і добре перемішуємо.

На дно простерилізованій банки укладаємо парасольки кропу, потім невеликий шар грибів, посипаємо їх подрібненим скибочками часником, кмином і розмарином, додаємо перець. Таким чином, заповнюємо банку до самого верху.

Зверху на гриби кладемо гніт і закриваємо банку капроновою кришкою. Залишаємо гриби у холодильнику на добу, вони повинні пустити сік. Якщо соку виявиться мало, тоді необхідно приготувати розсіл з 1 літра води і 1 ст. л. солі, прокип’ятити, остудити і долити розсіл до горлечка банки, щоб він покрив усі гриби. Готові мариновані білани будуть через 8-9 днів.

Гриби на зиму Мариновані гриби на зиму