Дуже смачною виходить запіканка з макаронів з фаршем, сиром і помідорами в духовці. Можна навіть розглядати як альтернативу лазіння. Склад і підсумковий смак дуже схожі, а от процес приготування легше в рази. Така запіканка відмінно підійде для теплого сімейного вечері – вигляд у неї привабливий і дуже домашній. Від рум’яного соковитого шматочка ніхто не відмовиться. Фарш в даному випадку пропонуємо використовувати змішаний, з свинини і яловичини. Але абсолютно спокійно можна використовувати і курячий, і курино-свинячий, та ін
Інгредієнти: на 6 порції.
- Макарони – 400 гр.
- Фарш м’ясний – 400 гр.
- Помідори консервовані – 400 гр.
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Сир Пармезан – 300 гр.
- Молоко коров’яче – 1 л
- Масло вершкове – 100 гр.
- Борошно пшеничне – 100 гр.
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Мускатний горіх – 1 щіпка
- Зелень – 1 пучок
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Готувати запіканку з макаронів з фаршем, сиром і помідорами в духовці просто! Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо і дрібно рубаємо ножем. У сковороді розігріваємо невелику кількість рослинного масла без запаху і висипаємо подрібнену цибулю. При помішуванні обсмажуємо його до прозорості і легкого зарум’янювання.
Викладаємо в сковороду фарш і відразу починаємо розминати його лопаткою, щоб домогтися розсипчастого стану. Додаємо за смаком сіль і чорний мелений перець. Обсмажуємо цибульно-м’ясну суміш десять-п’ятнадцять хвилин при середній температурі плити.
З томатів у власному соку зливаємо рідину. Знімаємо шкірку. Томатну м’якоть розминаємо виделкою і викладаємо в сковороду до фаршу.
Перемішуємо всі разом і готуємо ще п’ять-сім хвилин.
В іншій сковороді розтоплюємо вказану кількість вершкового масла до рідкого стану. Висипаємо в гаряче масло борошно.
Перемішуємо борошно з маслом лопаткою і підсмажуємо отриману досить густу масу протягом двох-трьох хвилин при середній температурі, поки не з’явиться кремовий відтінок і виражений горіхових аромат.
В обсмажену борошняну масу додаємо молоко і ретельно перемішуємо. Намагаємося розбити всі грудочки. Доводимо отриманий соус до кипіння і варимо одну-дві хвилини при слабкому кипінні. Додаємо сіль, тертий мускатний горіх і чорний мелений перець за смаком. Знімаємо з плити. Якщо не вдалося домогтися однорідності, і в соусі залишилися грудочки, можна пробити масу заглибним блендером – це вирішить проблему.
Макарони відварюємо до готовності в підсоленій воді, згідно до інструкції на упаковці. Важливо не переварити вироби, щоб після запікання їх структура не стала занадто м’якою. Готові макарони відкидаємо на друшляк і даємо повністю стекти відвару.
Твердий сир натираємо на дрібній тертці.
Форму для запіканки змащуємо тонким шаром рослинної олії і викладаємо в неї відварні макарони. Змащуємо їх половиною від усієї кількості приготовленого соусу.
Поверх викладаємо весь фарш, вирівнюємо.
На фарші розподіляємо залишок соусу, намагаючись зробити рівний шар.
Поверхню запіканки засипаємо тертим сиром і вирівнюємо його.
Оформлену запіканку ставимо в попередньо розігріту до 190 градусів духовку на середній рівень. Запікаємо страву протягом двадцяти-двадцяти п’яти хвилин. Сир на поверхні повинен розплавитися і утворити рум’яну скоринку. Готову запіканку дістаємо з духовки і подаємо до столу прямо у формі. Як доповнення можна подати салат зі свіжих овочів і зелені.
Приємного апетиту!
Запіканка з макаронів Запіканка з макаронів без яєць Запіканка з макаронів з м'ясом Запіканка з макаронів з фаршем Запіканка з макаронів з фаршем, сиром і помідорами