Сьогодні представляю вашій увазі рецепт запіканки з макаронів з фаршем в соусі бешамель. Макарони, запечені в ніжному соусі бешамель під рум’яною скоринкою сиру, просто не можуть залишити байдужими тих, хто любить пасту і страви з неї. Особливо такі запіканки подобаються дітям. Щоб блюдо вийшло справді смачним, важливо використовувати «правильні» макарони з борошна твердих сортів пшениці. Вони не розваряться і після запікання збережуть оптимальну структуру, в той час як вироби зі звичайної борошна швидко втрачають і щільність, і форму.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Макарони – 500 гр.
  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 головка
  • Сир Пармезан – 100 гр.
  • Молоко коров’яче – 600 мл
  • Масло вершкове – 80 гр.
  • Борошно пшеничне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Мускатний горіх – 1 щіпка
  • Масло рослинне – для смаження

Процес приготування:

Приступимо до приготування запіканки з макаронів з фаршем в соусі бешамель. Відразу ставимо варитися макарони. Воду для варіння підсолюємо. Відварюємо вироби до стану аль дэнтэ, згідно інструкції на упаковці. Після варіння відкидаємо їх на сито і даємо повністю стекти відвару.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо і дрібно рубаємо ножем.

Моркву промиваємо, очищаємо і тремо на крупній тертці.

У сковороді розігріваємо рослинне масло без запаху і висипаємо подрібнені овочі. При помішуванні обсмажуємо цибулю з морквою до м’якості та легкого рум’янцю. На це піде приблизно п’ять-шість хвилин.

Після цього додаємо в сковороду фарш і перемішуємо. Великі грудки відразу розбиваємо виделкою, щоб домогтися загального розсипчастого стану.

Додаємо за смаком сіль і чорний мелений перець. Обсмажуємо фарш десять-п’ятнадцять хвилин при середній температурі плити, не забуваючи помішувати.

У сотейнику розтоплюємо вершкове масло до рідкого стану.

Висипаємо в гаряче масло борошно.

Лопаткою заважаємо густіючу масу і тримаємо її на плиті дві-три хвилини, поки відтінок суміші не стане кремовим, а аромат – горіховим.

В обсмажену борошняну масу тонкою цівкою вливаємо молоко і одночасно перемішуємо вінчиком, щоб відразу розбивати всі грудочки. Доводимо отриманий соус до кипіння і варимо пару хвилин на мінімальному вогні.

наприкінці готування додаємо сіль і тертий мускатний горіх. Знімаємо з плити.

Форму для запіканки змащуємо олією і викладаємо в неї відварні макарони.

Поверх викладаємо фарш з сковороди, злегка перемішуємо макарони з м’ясом і вирівнюємо загальну масу, щоб поверхня стала плоскою.

Далі розподіляємо на поверхні весь соус бешамель, допомагаючи собі зворотною стороною ложки або лопаткою.

Поверх соусу тремо сир на крупній тертці.

Ставимо запіканку в заздалегідь розігріту до 190 градусів духовку на середній рівень. Запікаємо протягом двадцяти п’яти хвилин. Сир на поверхні розплавиться і добре зарум’яниться. Готову запіканку дістаємо з духовки і подаємо до столу, нарізати краще прямо у формі.

Приємного апетиту!

Запіканка з макаронів Запіканка з макаронів без м'яса Запіканка з макаронів без сиру Запіканка з макаронів з сиром Запіканка з макаронів з фаршем та сиром