Рецептів приготування цієї національної кавказької приправи існує безліч, але незмінним складовим повинна бути гострота смаку за рахунок пекучого перцю і часнику. Заготавливаеться аджика в основному без термічної обробки. Для тривалого збереження цієї приправи важливо взяти зрілі і неушкоджені овочі. Їх потрібно помити і просушити. Овочі подрібнюються в блендері або м’ясорубці. Готується аджика швидко.
Інгредієнти: на 1.2 л.
- Помідори свіжі – 2 кг
- Болгарський перець солодкий – 2 шт.
- Перець чилі – 15 шт.
- Часник – 3 головки
- Сіль – 0.25 склянки
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Оцтова есенція – 2 ст. л.
- Приправа Хмелі-Сунелі – 2 ст. л.
Процес приготування:
Готувати аджику з гострого перцю на зиму просто! Спочатку підготуйте овочі для гострої аджики. У перців видалити плодоніжки і насіння. Помідори (візьміть м’ясистих сортів, щоб аджика була більш густий) помийте, наріжте на шматочки і видаліть плодоніжки.
Підготовлені помідори подрібніть на м’ясорубці з середньою ґратами.
Потім перекрутіть нарізаний на шматочки солодкий перець.
Часник очистіть від лушпиння і також пропустити через м’ясорубку.
В останню чергу подрібніть перець чилі. Працюйте з ним обережно і в рукавичках.
Подрібнені овочі покладіть в глибоку миску і насипте до них хмелі-сунелі.
Потім насипте в аджику вказане в рецепті кількість солі та цукру.
Потім налийте в аджику оцет. Якщо немає 70%-ного оцту, замініть його чвертю склянки звичайного столового.
Всі інгредієнти добре перемішайте. Аджику в мисці залиште при звичайній домашньої температурі на 1 год для настоювання. За цей час стерилізуйте сухим методом невеликі баночки. Кришки прокип’ятіть і трохи просушіть.
Приготовану гостру аджику расфасуйте по банках, щільно їх закупорьте і поставте на зберігання в холодильник.
Вдалих заготовок!
Аджика Аджика без хрону Аджика без яблук Аджика з помідорів і перцю Аджика з помідорів і часнику Аджика класична Грузинська аджика