Головним інгредієнтом цього смачного і ситного казахського страви є баранина, хоча класичним варіантом вважається бешбармак з декількох сортів м’яса. Для готування виберіть молоде незаморожене м’ясо, бажано на кісточці. У м’яса видаляють лімфовузли і його рекомендують засолити на ніч. Тісто для бешбармака замішують тугим, локшину і варять недовго. Зі спецій додають в основному коріандр, перець і лавровий лист.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Баранина (молода) – 1300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 5 головок
- Морква – 1 шт.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Коріандр – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Перець духмяний (мелений) – за смаком
- Зелень – за смаком
- Сіль – за смаком
- Для тіста: –
- Борошно пшеничне – 2 склянки
- Яйце – 2 шт.
- Вода – 200 мл
- Сіль – 1 щіпка
Процес приготування:
Почнемо готувати бешбармак з баранини по-казахськи. Баранину наріжте на великі шматочки і покладіть в каструлю для варива. Залийте м’ясо холодною водою і поставте на плиту. Коли бульйон закипить, зніміть з поверхні його пінку. Варіть баранину на маленькому вогні і під прикритою кришкою протягом 3 годин.
Через 1,5 години варіння покладіть в бульйон почищені від лушпиння цибулину і моркву. Овочі кладіть цілком. Якщо м’ясо попередньо не засолювали, то бульйон посоліть за смаком. Потім для аромату додайте в бульйон коріандр, горошини чорного перцю і листочки лавра. Варіть баранину, щоб м’ясо легко відокремлювалося від кісточки.
Поки баранина готується, замісіть тісто для локшини. У посуд просійте на сито борошно пшеничне, розбийте яйця, додайте щіпку солі і налийте воду.
Ложкою замістити тісто.
Потім перекладіть його на присипану мукою стіл і руками добре вимісіть. Тісто для бешбармачной локшини повинно вийти досить тугим і в міру еластичним, тому воду і борошно додайте на свій розсуд. Замішане тісто скачайте в колобок, перекладіть в пакет і залиште на 15 хвилин для вистоювання.
Після закінчення цього часу тісто розріжте на кілька шматочків і кожен шматочок розкачати в тонкі листи.
Потім листи наріжте гострим ножем на ромби довільного розміру. Ці заготовки присипте борошном і дайте їм трохи підсохнути.
Зварену до цього часу баранину дістаньте з бульйону і наріжте на шматочки, перекладіть в окрему тарілку і посипте запашним перцем.
М’ясний бульйон обов’язково процідіть на сито, щоб видалити варені овочі і спеції. Потім половину бульйону відлийте в окрему каструлю. Він буде для подачі страви.
У бульйон, що залишився, додайте трохи чистої води, закип’ятіть і відваріть в ньому локшину до готовності, тільки не переваріть.
Решті цибулю почистіть, наріжте на товсті кільця і обсмажте до прозорості на олії чи жирі з бульйону.
Тепер на великому блюді красиво зберіть бешбармак. Викладіть на нього відварену локшину. На неї покладіть обсмажені кільця цибулі і шматочки баранини. Декоруйте бешбармак свіжою зеленню. В окремий посуд налийте м’ясний бульйон. Бешбармак з баранини по-казахськи можете подати до столу.
Приємного апетиту!
Бешбармак