Борщ можна подавати в гарячому або холодному вигляді. Борщ готують без м’яса, з м’ясом, з ковбасою або іншими м’ясними виробами. Сьогодні я хочу поділитися рецептом холодного і борщів зелених з ковбасою. Блюдо виходить ситним і дуже смачним.


Інгредієнти: на 10 порц.

  • Буряк – 1 шт.
  • Яйце – 5 шт.
  • Огірки – 200 гр.
  • Сметана – 400 гр.
  • Вода – 2,5 л
  • Варена ковбаса – 300 гр.
  • Картопля – 200 гр.
  • Кріп – за смаком
  • Цибуля зелена – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Оцет яблучний 6% – 1 ч. л.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Почнемо готувати борщ з ковбасою. Буряк ретельно вимийте, очистіть за допомогою овочечистки і наріжте кубиками. Наберіть холодну воду в каструлю, поставте на середній вогонь і викладіть нарізану буряк. Доведіть до кипіння. Додайте сіль. Буряк варіть приблизно 20-25 хвилин на повільному вогні. Потім додайте яблучний оцет. Доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Повністю остудіть.

Картоплю ретельно вимийте. Відваріть курячі яйця і картоплю. Зварену картоплю остудіть і очистіть від шкірки. Зварені курячі яйця остудіть і очистіть від шкаралупи. Огірки ретельно вимийте і просушіть, наріжте дрібним кубиком. Очищені курячі яйця, картоплю і ковбасу дрібно наріжте. Нарізані інгредієнти викладіть в глибоку ємність.

Зелень вибирайте за власним уподобанням. Я зазвичай беру зелений лук і кріп. Ретельно зелень промийте під проточною водою і обсушити, дрібно нарубаєте. Викладіть до інших нарізаним інгредієнтів.


Залийте буряковим відваром з шматочками буряків. Посоліть і поперчіть. Додайте сметану. Ретельно перемішайте. Дайте настоятися близько години в холодильнику.
Охолоджений борщ розлийте по тарілках і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Борщ холодний класичний Холодний борщ Холодний борщ з буряків Холодний борщ з вареним буряком Холодний борщ класичний Холодник класичний