Буряк – корисний овоч, який містить велику кількість вітамінів і мікроелементів. З буряка можна приготувати як холодні, так і гарячі страви, а також більшість різних салатів і закусок. Я пропоную приготувати буряки для вінегрету на зиму.
Інгредієнти: на 2.5 л.
- Буряк – 3 кг
- Для маринаду: –
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний горошок – 7 шт.
- Сіль – 30 гр.
- Цукор-пісок – 30 гр.
- Вода – 1 л
- Оцет столовий 9% – 60 мл
Процес приготування:
Приступимо до готування буряків на вінегрет на зиму. Перш за все, ретельно вимийте буряк і помістіть її в глибоку каструлю з товстим дном, залийте холодною водою, поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь, накрийте каструлю кришкою і варіть буряк приблизно дві години. Час варіння буряків залежить від її кількості і розмірів плодів.
Поки вариться буряк, підготуйте банки, ретельно промийте їх у теплій воді з харчовою содою. Потім стерилізуйте банки на водяній бані. Кришки оволодійте окропом або прокип’ятіть в окремій каструлі приблизно 7-10 хвилин.
В стерильні банки розкладіть чорний перець горошком і лавровий лист.
Відварну буряк очистіть від шкірки, попередньо охолодивши її, потім наріжте невеликими кубиками. Підготовлену буряк розкладіть по стерильним банкам.
Приготуйте маринад. У глибоку каструлю з товстим дном налити необхідну кількість води, а потім додайте сіль та цукровий пісок. Потім влийте столовий оцет, додати лавровий лист і перець горошком. Каструлю з вмістом поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння, після чого зніміть з вогню і відразу залийте гарячим маринадом буряк.
Банки з буряком накрийте стерильними кришками. Гарячі банки акуратно помістіть в каструлю з товстим дном, попередньо застреленим кухонним рушником. Налийте теплої води по плечики банок і поставте на вогонь. Доведіть до кипіння каструлю з вмістом, а потім зменшіть вогонь, і стерилізуйте банки 10-15 хвилин.
Гарячі банки акуратно вийміть з каструлі і добре закрутіть стерильними кришками. Акуратно переверніть їх догори дном і накрийте теплою ковдрою або кухонним рушником. Залиште в такому положенні до повного охолодження приблизно на добу.
Після чого переверніть банки і перемістіть їх в прохолодне темне місце на зберігання. Маринований буряк таким чином можна використовувати для приготування вінегретів та інших салатів, а також використовувати для приготування борщу.
Приємного апетиту!
Салат з буряка пальчики оближеш на зиму Салати з буряка на зиму