Всім відомо, що в магазинних соусах безліч консервантів, які негативно позначаються на здоров’ї людини. Здорово, що і для них є альтернатива – домашній кетчуп на зиму пальчики оближеш. Така заміна не тільки благотворно вплине на здоров’я сім’ї, але і обов’язково всім доведеться за смаком.
Інгредієнти: на 1 л.
- Помідори свіжі – 1,5 кг
- Болгарський перець солодкий – 2 шт.
- Яблука – 5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 головки
- Часник – 1 головка
- Гвоздика – 3 бутона
- Перець чорний горошок – 3 шт.
- Перець духмяний горошок – 3 шт.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Кориця – 0,5 ч. л.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Сіль – 1,5 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 50 мл
Процес приготування:
Приступимо до готування домашнього кетчупу на зиму пальчики оближеш. Помідори помити, просушити. Перець помити, очистити від насіння. Яблука помити, видалити серцевину. Цибулю і часник очистити. Підготовлені таким чином інгредієнти для кетчупу пропустити через м’ясорубку.
Вилити отриману масу в миску або каструлю.
Всі прянощі: корицю, гвоздику, лавровий лист, перець запашний горошком і – загорнути в марлю (щоб потім було легше їх видалити з готового кетчупу) і відправити до масі.
Поставити каструлю з масою на сильний вогонь, довести до кипіння. Потім зменшити вогонь, гасити масу близько 2 годин.
Витягти з каструлі марлевий мішечок зі спеціями. у кетчуп додати цукор і сіль, перемішати до повного їх розчинення.
Влити до кетчупу оцет.
Блендером збити масу до консистенції пюре кетчупу. Потім масу ще раз довести до кипіння.
Готовий кетчуп розлити по підготовленим стерилізованим банкам, закрутити їх кришками. Банки перевернути, укутати теплою ковдрою і дати повністю охолонути.
Зберігати готовий домашній кетчуп на зиму пальчики оближеш в прохолодному темному місці. Приємного апетиту!
Кетчуп з помідорів Кетчуп з помідорів з болгарським перцем Кетчуп з помідорів з цибулею Кетчуп з помідорів з яблуками Кетчуп чилі з помідорів Помідори з яблуками на зиму