Домашній кетчуп готується досить просто. При цьому смак і аромат домашнього соусу ніколи не зрівняється з магазинним. Такий кетчуп можна без побоювання давати дітям, адже всі інгредієнти в ньому натуральні, і немає ніяких «зайвих» домішок. Помідори для кетчупу годяться будь-яких сортів. Головна умова – абсолютна зрілість.
Інгредієнти: на 1.3 л.
- Помідори свіжі – 2 кг
- Цибуля ріпчаста 0.5 кг
- Часник – 8 – 9 зуб.
- Базилік свіжий – 1 пучок
- Цукор-пісок – 120 гр.
- Сіль – 50 гр.
- Бальзамічний оцет – 2 ч. л.
- Лимон – 1 шт.
- Томатна паста – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 0.66 ст.
- Мускатний горіх – 0.5 ч. л.
- Гвоздика – 0.5 ч. л.
- Паприка – 1 ч. л.
- Перець запашний – 0.5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0.5 ч. л.
- Перець чилі – 0.5 ч. л.
- Базилік сушений – 1 ч. л.
- Коріандр – 1 ч. л.
Процес приготування:
Щоб приготувати домашній кетчуп «пальчики оближеш», ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками. Часник також чистимо і крупно ріжемо.
В об’ємну сковороду або каструлю наливаємо олію і відразу висипаємо в нього нарізані цибулю і часник. Посипаємо зазначеною кількістю цукрового піску і перемішуємо.
Обсмажуємо цибулю з часником при постійному помішуванні пару хвилин, поки цибуля не почне розпадатися на шари і не стане напівпрозорим. Помідори миємо й нарізаємо часточками, попутно вирізаючи слід від плодоніжки. Додаємо до цибулі нарізані томати.
Перемішуємо овочеву суміш і продовжуємо обсмажування при постійному помішуванні протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин. За цей час помідори пустять сік і помітно розм’якшаться.
Лимон моєму гарячою водою, щоб він віддав більше соку. Вичавлюємо з цитруса сік в окрему невелику ємність і додаємо до нього бальзамічний оцет і томатну пасту. Змішуємо масу віночком до однорідності.
До розм’якшеним томатам додаємо отриманий соус на основі лимонного соку і додаємо сіль. Перемішуємо і продовжуємо гасіння ще десять хвилин. Не забуваємо періодично помішувати масу щоб уникнути пригорання.
Свіжий базилік промиваємо і стряхиваем зайву воду. Листя обриваємо і зберігаємо, а стебла пов’язуємо ниткою і опускаємо в киплячу томатну масу. Також в масу додаємо всі зазначені в рецепті спеції. Перемішуємо і пробуємо соус на смак. За бажанням можна додати додатково солі, цукру або більше спецій. Варимо ще хвилин десять.
Після закінчення зазначеного часу стебла базиліка виймаємо і викидаємо. А раніше обірвані листя додаємо до соусу.
Перемішуємо зелень з соусом і варимо хвилин п’ять.
Після цього знімаємо соус з плити і пробиваємо заглибним блендером, намагаючись домогтися однорідності маси.
Щоб готовий кетчуп був повністю гомогенним, додатково після обробки блендером потрібно протерти його через сито. Залишки зелені та спецій в ситі викидаємо.
Протертий кетчуп фасуємо за попередньо простерилизованным банках або пляшках і закручуємо стерильними сухими кришками. Закупорену тару перевертаємо догори дном для перевірки герметичності і накриваємо пледом. Даємо кетчупу повільно охолонути, після чого прибираємо його на зберігання в темне прохолодне місце.
Приємного апетиту!
Кетчуп з помідорів Кетчуп з помідорів з цибулею Кетчуп з помідорів пальчики оближеш Кетчуп чилі з помідорів