Домашній кетчуп готується досить просто. При цьому смак і аромат домашнього соусу ніколи не зрівняється з магазинним. Такий кетчуп можна без побоювання давати дітям, адже всі інгредієнти в ньому натуральні, і немає ніяких «зайвих» домішок. Помідори для кетчупу годяться будь-яких сортів. Головна умова – абсолютна зрілість.


Інгредієнти: на 1.3 л.

  • Помідори свіжі – 2 кг
  • Цибуля ріпчаста 0.5 кг
  • Часник – 8 – 9 зуб.
  • Базилік свіжий – 1 пучок
  • Цукор-пісок – 120 гр.
  • Сіль – 50 гр.
  • Бальзамічний оцет – 2 ч. л.
  • Лимон – 1 шт.
  • Томатна паста – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 0.66 ст.
  • Мускатний горіх – 0.5 ч. л.
  • Гвоздика – 0.5 ч. л.
  • Паприка – 1 ч. л.
  • Перець запашний – 0.5 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 0.5 ч. л.
  • Перець чилі – 0.5 ч. л.
  • Базилік сушений – 1 ч. л.
  • Коріандр – 1 ч. л.

Процес приготування:

Щоб приготувати домашній кетчуп «пальчики оближеш», ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками. Часник також чистимо і крупно ріжемо.

В об’ємну сковороду або каструлю наливаємо олію і відразу висипаємо в нього нарізані цибулю і часник. Посипаємо зазначеною кількістю цукрового піску і перемішуємо.

Обсмажуємо цибулю з часником при постійному помішуванні пару хвилин, поки цибуля не почне розпадатися на шари і не стане напівпрозорим. Помідори миємо й нарізаємо часточками, попутно вирізаючи слід від плодоніжки. Додаємо до цибулі нарізані томати.

Перемішуємо овочеву суміш і продовжуємо обсмажування при постійному помішуванні протягом десяти-п’ятнадцяти хвилин. За цей час помідори пустять сік і помітно розм’якшаться.

Лимон моєму гарячою водою, щоб він віддав більше соку. Вичавлюємо з цитруса сік в окрему невелику ємність і додаємо до нього бальзамічний оцет і томатну пасту. Змішуємо масу віночком до однорідності.

До розм’якшеним томатам додаємо отриманий соус на основі лимонного соку і додаємо сіль. Перемішуємо і продовжуємо гасіння ще десять хвилин. Не забуваємо періодично помішувати масу щоб уникнути пригорання.

Свіжий базилік промиваємо і стряхиваем зайву воду. Листя обриваємо і зберігаємо, а стебла пов’язуємо ниткою і опускаємо в киплячу томатну масу. Також в масу додаємо всі зазначені в рецепті спеції. Перемішуємо і пробуємо соус на смак. За бажанням можна додати додатково солі, цукру або більше спецій. Варимо ще хвилин десять.

Після закінчення зазначеного часу стебла базиліка виймаємо і викидаємо. А раніше обірвані листя додаємо до соусу.

Перемішуємо зелень з соусом і варимо хвилин п’ять.

Після цього знімаємо соус з плити і пробиваємо заглибним блендером, намагаючись домогтися однорідності маси.

Щоб готовий кетчуп був повністю гомогенним, додатково після обробки блендером потрібно протерти його через сито. Залишки зелені та спецій в ситі викидаємо.

Протертий кетчуп фасуємо за попередньо простерилизованным банках або пляшках і закручуємо стерильними сухими кришками. Закупорену тару перевертаємо догори дном для перевірки герметичності і накриваємо пледом. Даємо кетчупу повільно охолонути, після чого прибираємо його на зберігання в темне прохолодне місце.

Приємного апетиту!

Кетчуп з помідорів Кетчуп з помідорів з цибулею Кетчуп з помідорів пальчики оближеш Кетчуп чилі з помідорів