Кетчуп, приготовлений своїми руками в домашніх умовах набагато природніша і корисніше магазинного. Його також можна використовувати для заправки, приготування супів, пасти і підлив.


Інгредієнти: на 0.5 л.

  • Помідори свіжі – 1 кг
  • Яблука – 170 гр.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 70 гр.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Оцет столовий 9% – 15 мл
  • Паприка – 10 гр.
  • Перець червоний мелений – 5 – 10 гр.
  • Перець чорний мелений – 5 – 10 гр.
  • Часник – 2 зуб.

Процес приготування:

Щоб приготувати кетчуп з помідорів пальчики оближеш на зиму, помідори підійдуть будь-які, але треба пам’ятати, що їх смак визначає смак кетчупу, відповідно якщо бажаєте отримати більш кислий або солодкий соус, підбирайте відповідні овочі. Помідори помийте, зробіть на кожному овоче хрестові надрізи і опустіть їх на 3-5 хвилин в окріп. Потім починаючи від розрізів зніміть шкірку з помідорів.

М’якоть очищених помідорів наріжте кубиками. Якщо ви хочете, щоб ваш кетчуп вийшов однорідним, то видаліть насіння з помідорів. Нарізані помідори перекладіть в каструлю і варіть їх на середньому вогні 15 хвилин.

Ріпчасту цибулю очистіть від лушпиння і дрібно наріжте. Додайте нарізану цибулю в каструлю до провареним помідорів.

Яблука промийте, зріжте з них шкірку, видаліть серцевину з кісточками, м’якоть наріжте дрібними кубиками. Шкірку від яблук складіть кульок з марлі, вони знадобляться для варіння.

Викладіть в каструлю до томатів і цибулі нарізані яблука, збоку прикріпіть обгорнуту в марлю шкірку, так, щоб вона зникла в рідині.

Варіть кетчуп 45-50 хвилин, поки цибуля не стане м’яким, потім збийте блендером всю масу.

Часник очистіть від лушпиння і подрібніть його будь-яким способом. Відміряйте необхідну кількість спецій. Додайте до кетчупу сіль, цукор, спеції і подрібнений часник, перемішайте, варіть ще 10 хвилин. У самому кінці приготування влийте оцет і доведіть кетчуп до кипіння, проваріть 5 хвилин, постійно помішуючи. Слідкуйте годщоб він не пригорів до дна каструлі.

Гарячий кетчуп розкладіть по сухим стерилізованим банкам, щільно закрутіть чистими кришками, укрийте і дайте їм охолонути під теплим пледом. Потім приберіть свою заготовку в холодильник або прохолодний льох.

Приємного апетиту!

Кетчуп з помідорів Кетчуп з помідорів з цибулею Кетчуп з помідорів з яблуками Помідори з яблуками на зиму