Дріжджовий пиріг з замороженої чорниці, як і кожна дріжджова випічка, вимагає чимало часу, але у вихідний день можна порадувати свою сім’ю таким красивим, ситним та смачним десертом. Всі продукти для пирога потрібно заздалегідь дістати з холодильника, щоб були кімнатної температури. Чорницю розморожувати не треба.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно – 500 гр.
- Молоко коров’яче – 250 мл
- Свіжі дріжджі – 40 гр.
- Масло вершкове – 80 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Для начинки: –
- Чорниця заморожена – 300 гр.
- Сир – 200 гр.
- Сметана – 100 гр.
- Крохмаль картопляний – 30 гр.
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Для глазурі: –
- Молоко коров’яче – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 50 гр.
Процес приготування:
Спочатку приготуйте опару для дріжджового тіста. В окремий посуд налийте підігріте молоко, насипте до нього 2 чайні ложечки цукру і розкришите свіжі дріжджі. Все перемішайте і залиште опару на 15 хвилин в теплі, щоб дріжджі почали працювати. За цей час опара в 2-3 рази збільшиться в об’ємі.
В посуд для замішування тіста розбийте яйце, насипте звичайний і ванільний цукор і просіяне на сито пшеничне борошно. Для насиченості смаку ванільний цукор можна замінити на ванільне масло.
Потім перелийте до цих інгредієнтів піднялася опару і тісто ложкою перемішайте.
Вершкове масло розтопити в мікрохвильовці, трохи остудіть і перелийте до тесту. Зараз тісто треба добре і протягом 15-20 хвилин вимісити або руками, або за допомогою кухонної техніки. Замішане тісто скачайте в колобок, присипте борошном і, накривши серветкою, помістіть в тепло на 1,5 години, щоб воно добре підійшло.
За цей час приготуйте начинку для пирога. В окремий посуд перекладіть всі зазначені в рецепті інгредієнти для начинки. Потім їх віночком збийте до стану крему.
Піднялося тісто рукою обімніть і на присипаної борошном робочій поверхні столу розкачайте в коржик завтовшки в 0,5 див.
Потім на розкатане тісто рівномірно нанесіть сметанно-сирний крем, залишаючи краї її вільними.
Потім поверх крему укладіть заморожену чорницю.
Коржик з начинкою руками акуратно скрутіть в рулет.
Форму для випічки, бажано круглу, застеліть шматочком спеціального паперу і трохи змастіть маслом. Рулет гострим ножем наріжте на шматочки довжиною до 4 див. Потім їх укладіть у форму зрізом догори. Випікайте пиріг у духовці, розігрітій до 180°С протягом 30 хвилин.
За цей час приготуйте глазур з молока та цукру.
Спечений дріжджовий пиріг з замороженої чорниці вийміть з форми, трохи остудіть і полити глазур’ю. Ваш десерт готовий. Можете подавати до столу.
Смачною і вдалою випічки!