Горохове пюре дуже живильне і містить велику кількість білка. Досить універсально: таке пюре можна подати як ситний гарнір або як самостійне блюдо, наприклад, у супроводі овочів. Готувати горохове пюре в каструлі на плиті трохи клопітно, оскільки потрібна постійна увага, щоб не було пригорання. В мультиварці ж процес спрощується в рази: закинув інгредієнти, закрив кришку і забув. Щоб додати пюре додаткові смакові нотки, окремо зробимо засмажку з ріпчастою цибулею – вона ідеально поєднується з горохом.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Горох – 2 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Морква – 1 шт.
  • Вода – 3,5 – 4 склянки
  • Сіль – за смаком
  • Масло рослинне – для смаження
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Цибуля зелена – для прикраси

Процес приготування:

Для того щоб приготувати горохове пюре з цибулею в мультиварці, горох покласти в сито і добре промиваємо під струменем холодної води. Промиваємо його до тих пір, поки вода не перестане пінитися і не буде витікати повністю чиста. Дуже важливо якісно промити горох– пюре тоді вийде чистим, без накипу. Поміщаємо промитий горох в миску, заливаємо холодною водою і залишаємо замачиваться на п’ять-сім годин. Зручно залишати на ніч.

Після замочування горох вбирає воду, набухає і збільшується в розмірі. Знову поміщаємо його в сито і промиваємо ще раз.

Викладаємо підготовлений горох в суху чашу мультиварки. Вливаємо вказану кількість гарячої води. Рідина повинна повністю покрити горох. Закриваємо каструлю кришкою і включаємо режим «Гасіння» на дві години.

Поки горох готується, робимо зажарку з ріпчастою цибулею. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на дрібні кубики. Моркву чистимо, миємо, обсушуємо, ріжемо на невеликі брусочки або, як варіант, тремо на крупній тертці.

На окремій сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії без запаху. Спочатку висипаємо подрібнену ріпчасту цибулю і обсмажуємо його при помішуванні до прозорості. Потім додаємо моркву, перемішуємо і продовжуємо смажити, поки овочі не почнуть злегка золотитися. Важливо не перепечеться суміш, так як в цьому випадку зажарка може гірчити. Якщо ж недосмажити, то не отримаємо характерного «грибного» смакового відтінку.

Коли час заданої програми закінчиться, мультиварку відкриваємо – горох повинен повністю розваритися і стати м’яким. Перемішуємо його лопаткою так, щоб сформувалося пюре – горошини м’які і легко розпадаються на дрібні шматочки. До отриманого пюре кладемо засмажку з ріпчастою цибулею і морквою. Додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком. Перемішуємо. Пюре готове.

Розкладаємо горохове пюре по порційних тарілках. Зелена цибуля промиваємо, обсушуємо і дрібно нарізаємо ножем. Посипаємо зеленню поверхнею пюре і подаємо його на стіл в гарячому вигляді. Як видно на фото, гаряче пюре трохи рідкувате і розтікається по тарілці.

Якщо дати пюре трохи постояти, буквально десять-п’ятнадцять хвилин, воно помітно загусне і стане трохи щільніше.

Приємного апетиту!

Горохове пюре Горохове пюре в мультиварці Горохове пюре в мультиварці Редмонд