Хашлама з баранини з баклажанами відноситься до класики кавказької кухні. Цей овоч добре поєднується з м’ясом, швидко вбирає аромати приправ і спецій і не розварюється при тривалому гасінні. Готуємо хашламу з додаванням пива, що буде вірменським варіантом страви. Якщо гасити хашламу в спеціальному афганському казані (в ньому страва готується під тиском), час готування зменшується в два рази. Можна тушкувати і в звичайному казані.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Баранина – 2.5 кг
- Пиво – 1 л
- Баклажан – 1 кг
- Болгарський перець солодкий – 1 кг
- Помідори свіжі – 1 кг
- Моркву – 0.4 кг
- Цибуля ріпчаста – 1.5 кг
- Базилік сушений – 1 ст. л.
- Кінза – 1 пучок
- Часник – 5 зуб.
- Перець чорний мелений – 1 ст. л.
- Перець чилі – 2 шт.
- Сіль – за смаком
Процес приготування:
Щоб приготувати хашламу з баранини з баклажанами, цибулю почистіть від лушпиння і наріжте на тонкі півкільця.
Помідори покладіть в окремий посуд і на 2 хвилини залийте крутим окропом.
Потім охолодіть їх холодною водою і акуратно зніміть шкірку.
Очищені помідори наріжте на великі часточки.
У солодкого перцю видаліть плодоніжки, насіння і перегородки. Потім перець промийте і наріжте також на півкільця.
Баранину промийте і наріжте на порційні шматочки.
Почистіть картоплю і моркву. Баклажани, морква і картоплини розрізати на великі шматочки. Велика нарізка овочів є обов’язковою для приготування хашлама.
Часник почистіть і дрібно наріжте.
На дно казана (в рецепті казан афганський) укладіть частина нарізаного лука.
На цибулю покладіть часточки помідорів і півкільця солодкого перцю.
На них викладіть шматочки баранини і посипте їх сіллю і чорним меленим перцем.
Казан до верху заповніть шарами м’яса, чергуючи його з овочами (цибулею, помідорами і солодким перцем) і посипаючи кожен шар чорним перцем і сіллю. Верхнім шаром викладіть моркву і картоплю.
Засипте все дрібно нарізаною зеленню, додайте часник і залийте хашламу пивом.
закрийте Казан кришкою і поставте на невеликий вогонь. Томіть блюдо в звичайному казані протягом 2,5 годин. В афганському казані воно буде готове через 1-1,5 години.
Після закінчення цього часу можете казан відкрити. Хашлама з баранини з баклажанами готова.
Приємного апетиту!
Хашлама Хашлама в казані Хашлама з баранини Хашлама на пиві Хашлама по-вірменськи