Хашлама з баранини з баклажанами відноситься до класики кавказької кухні. Цей овоч добре поєднується з м’ясом, швидко вбирає аромати приправ і спецій і не розварюється при тривалому гасінні. Готуємо хашламу з додаванням пива, що буде вірменським варіантом страви. Якщо гасити хашламу в спеціальному афганському казані (в ньому страва готується під тиском), час готування зменшується в два рази. Можна тушкувати і в звичайному казані.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Баранина – 2.5 кг
  • Пиво – 1 л
  • Баклажан – 1 кг
  • Болгарський перець солодкий – 1 кг
  • Помідори свіжі – 1 кг
  • Моркву – 0.4 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1.5 кг
  • Базилік сушений – 1 ст. л.
  • Кінза – 1 пучок
  • Часник – 5 зуб.
  • Перець чорний мелений – 1 ст. л.
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Щоб приготувати хашламу з баранини з баклажанами, цибулю почистіть від лушпиння і наріжте на тонкі півкільця.

Помідори покладіть в окремий посуд і на 2 хвилини залийте крутим окропом.

Потім охолодіть їх холодною водою і акуратно зніміть шкірку.

Очищені помідори наріжте на великі часточки.

У солодкого перцю видаліть плодоніжки, насіння і перегородки. Потім перець промийте і наріжте також на півкільця.

Баранину промийте і наріжте на порційні шматочки.

Почистіть картоплю і моркву. Баклажани, морква і картоплини розрізати на великі шматочки. Велика нарізка овочів є обов’язковою для приготування хашлама.

Часник почистіть і дрібно наріжте.

На дно казана (в рецепті казан афганський) укладіть частина нарізаного лука.

На цибулю покладіть часточки помідорів і півкільця солодкого перцю.

На них викладіть шматочки баранини і посипте їх сіллю і чорним меленим перцем.

Казан до верху заповніть шарами м’яса, чергуючи його з овочами (цибулею, помідорами і солодким перцем) і посипаючи кожен шар чорним перцем і сіллю. Верхнім шаром викладіть моркву і картоплю.

Засипте все дрібно нарізаною зеленню, додайте часник і залийте хашламу пивом.

закрийте Казан кришкою і поставте на невеликий вогонь. Томіть блюдо в звичайному казані протягом 2,5 годин. В афганському казані воно буде готове через 1-1,5 години.

Після закінчення цього часу можете казан відкрити. Хашлама з баранини з баклажанами готова.

Приємного апетиту!

Хашлама Хашлама в казані Хашлама з баранини Хашлама на пиві Хашлама по-вірменськи