Пропонуємо рецепт ароматного хліба на базі пшеничного борошна з введенням невеликої кількості цільнозерновий. Особливість конкретно цього хліба – додавання кунжутного масла. Рекомендуємо брати темний сорт з обсмажених зерен. Воно дає ледь вловимий, але дуже приємний аромат і тонкий натяк на азіатську кухню. Такий хліб дуже смачний у складі бутербродів, оскільки виконує не тільки роль їх основи, але і помітно збагачує загальний смак приємним кунжутним акцентом. Вихід хліба за даними пропорціям – 750 грам.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Вода – 420 мл
  • Борошно пшеничне – 525 гр.
  • Борошно цільнозернові – 75 гр.
  • Масло кунжутне – 1,5 ст. л.
  • Молоко сухе – 1,5 ст. л.
  • Сухі дріжджі – 2,5 ч. л.
  • Сіль велика – 2 ч. л.
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Кунжут – за смаком

Процес приготування:

Почнемо готувати хліб на 750 грам в хлібопічці Мулинекс. Кунжутне масло рекомендуємо використовувати саме темне, оскільки воно концентроване і володіє більш вираженим смаком і ароматом. Невелика кількість такого масла додає всій порції хліба характерний приємний присмак.

Відміряємо вказану кількість води, підігріваємо її до теплого стану і вливаємо в форму. Додаємо кунжутне масло.

Пшеничне борошно вищого сорту змішуємо з цільнозерновий і отриману суху суміш просіваємо через сито – це збагатить тісто повітрям і посприяє легкості м’якушки.

Поверх рідини у формі висипаємо просіяне борошняну суміш. Далі в різні кути чаші висипаємо сіль, цукровий пісок, сухе молоко та сухі дріжджі.

Ставимо чашу в прилад, натискаємо програму «Французька булка», вказуємо при цьому вага 750 грам. При такій програмі скоринка завжди виходить золотиста і хрустка. Хлібопічка сама визначає час випічки, на даний вага воно буде три з половиною години.

Натискаємо старт – прилад почне заміс тіста. Коли пролунає перший сигнал після старту, етап замісу буде закінчений, і хлібопічка перейде до расстойке, а потім до випічки. Після першого сигналу можна відкрити кришку і додати в тісто насіння кунжуту, за бажанням. Після цього кришку відкривати вже не можна, інакше порушиться процес роботи дріжджів.

Коли хлібопічка подасть другий сигнал, це буде означати, що випікання хліба закінчено, і можна діставати чашу.

Дістаємо чашу з рум’яною буханцем і обережно перевертаємо, щоб отримати хліб. З дна вироби акуратно витягаємо гачок для замісу тесту.

Поміщаємо теплу хлібину на решітку для охолодження. Якщо покласти хліб на плоску поверхню, то скоринка зволожиться від конденсату. Нарізати хліб рекомендуємо після остигання, коли м’якуш стане більш оформленим.

Приємного апетиту!

Хліб в домашніх умовах Хліб в хлібопічці Хліб в хлібопічці Мулинекс Хліб в хлібопічці на 750 грам Хліб на молоці у хлібопічці Хліб на сухих дріжджах в хлібопічці Цільнозерновий хліб в хлібопічці