Холодний борщ, або борщ – легке перша страва, яке здатне втамувати голод і освіжити в спекотний день. Таке блюдо готується без м’яса на основі води, квасу або овочевого бульйону. Для гостроти можна додати часник або гірчицю, для додання пікантною кислинки – лимонну кислоту.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Буряк – 1 – 2 шт.
  • Яйце – 1 – 2 шт.
  • Огірки – 0,5 – 1 шт.
  • Зелень – 1 пучок
  • Лимонна кислота – за смаком
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком
  • Сметана або Йогурт – за смаком
  • Вода кип’ячена – 2 л.

Процес приготування:

Щоб приготувати холодний борщ з лимонною кислотою, буряк відварити в мундирі до готовності, остудіть, очистіть, потріть на крупній тертці.

Зелень помийте і дрібно наріжте.

Яйця зваріть круто, остудіть в холодній воді, потім очистіть від лушпиння і розріжте навпіл. Одну половину натріть на тертці.

Огірки помийте і потріть на крупній тертці.

Перекладіть всі інгредієнти в каструлю, посоліть і приправте за смаком, перемішайте, залийте охолодженою кип’яченою водою. Перемішайте борщ, спробуйте на смак, додайте лимонну кислоту. Розлийте страву по тарілках, заправте сметаною, покладіть в тарілку половину вареного яйця.

Приємного апетиту!

Борщ холодний класичний Борщ холодный Холодний борщ Холодний борщ з буряків Холодник Холодник по-білоруськи