Холодник не потребує варіння, його подають холодним, що є більш актуальним для спекотних літніх днів. Готується він зазвичай одним способом, але ось остови для супу можуть бути різними. Литовський холодник робиться на кефірі.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Буряк – 2 шт.
  • Кефір – 900 мл
  • Вода – 250 мл
  • Сметана – 100 гр.
  • Огірки – 2 – 3 шт.
  • Яйце – 2 – 3 шт.
  • Цибуля зелена – 1 пучок
  • Кріп – 1 пучок
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування холодника литовського? Буряк відварити в мундирі, остудіть, очистіть і потріть на крупній тертці.

Яйця зваріть круто, остудіть, очистіть шкаралупу і наріжте кубиками.

Огірка помийте, зніміть з них шкірку і наріжте смужками.

Зелень помийте, дрібно нарубаєте її ножем.

В каструлю викладіть буряк і огірки, посоліть і поперчіть за смаком, перемішайте. З’єднайте воду, сметану і кефір. Вилийте цю суміш до овочів, перемішайте. Додайте зелень і яйця, ще раз добре перемішайте. Поставте холодник в прохолодне місце на 15-20 хвилин.

Розлийте литовський холодник по мисках, прикрасьте гілочками зелені і подавайте на стіл.

Приємного апетиту!

Борщ холодний класичний Холодний борщ Холодний борщ з вареним буряком Холодний борщ на кефірі Холодник з буряка