Холодник не потребує варіння, його подають холодним, що є більш актуальним для спекотних літніх днів. Готується він зазвичай одним способом, але ось остови для супу можуть бути різними. Литовський холодник робиться на кефірі.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Буряк – 2 шт.
- Кефір – 900 мл
- Вода – 250 мл
- Сметана – 100 гр.
- Огірки – 2 – 3 шт.
- Яйце – 2 – 3 шт.
- Цибуля зелена – 1 пучок
- Кріп – 1 пучок
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування холодника литовського? Буряк відварити в мундирі, остудіть, очистіть і потріть на крупній тертці.
Яйця зваріть круто, остудіть, очистіть шкаралупу і наріжте кубиками.
Огірка помийте, зніміть з них шкірку і наріжте смужками.
Зелень помийте, дрібно нарубаєте її ножем.
В каструлю викладіть буряк і огірки, посоліть і поперчіть за смаком, перемішайте. З’єднайте воду, сметану і кефір. Вилийте цю суміш до овочів, перемішайте. Додайте зелень і яйця, ще раз добре перемішайте. Поставте холодник в прохолодне місце на 15-20 хвилин.
Розлийте литовський холодник по мисках, прикрасьте гілочками зелені і подавайте на стіл.
Приємного апетиту!
Борщ холодний класичний Холодний борщ Холодний борщ з вареним буряком Холодний борщ на кефірі Холодник з буряка