Дуже вдале страви для спекотних літніх днів. Холодник приємно освіжає, при цьому він досить поживний і корисний. Краще, якщо для його приготування буде використаний жирний кефір, так як в цьому випадку смак виходить більш насиченим. Буряк можна використовувати варену або попередньо запечену в духовці. Варто пам’ятати, що у випадку запікання в буряках зберігається більше корисних речовин.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Буряк (варена) – 2 шт.
  • Огірки – 4 шт.
  • Цибуля зелена – 1 пучок
  • Кефір 3.2% – 1 л.
  • Яйце (варене) – 4 шт.
  • Картоплю в мундирі (варений) – 4 шт.
  • Кріп – 1 пучок
  • Сіль – за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Приготовлену заздалегідь буряк необхідно повністю остудити. Потім буряк очищаємо від шкірки і зрізаємо місце зростання зелені.

Огірки промиваємо, обсушуємо і зрізаємо кінчики з обох сторін, щоб уникнути можливої гіркоти. Нарізаємо огірки тонкою соломкою. Викладаємо огірки в широку миску.

Очищену буряк нарізаємо аналогічно огірків. Як варіант, можна потерти буряк на крупній тертці. Додаємо її до огірків.

Пір’я зеленого лука промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо тонкими кільцями і додаємо в миску до буряка з огірками.

Додаємо сіль до овочів, перемішуємо всі разом.

Заливаємо суміш овочів жирним кефіром і перемішуємо.

За бажанням можна додати в холодник подрібнений в блендері лід – це додатково знизить суп і додасть свіжості.

Розливаємо холодник по порційних тарілках. Варені яйця очищаємо і промиваємо. Розрізаємо кожне уздовж. Укладаємо по дві половинки яйця в кожну тарілку поверх холодника. Посипаємо чорним меленим перцем.

Зелень кропу промиваємо, обсушуємо і дрібно нарізаємо. Посипаємо подрібненим кропом розрізаний гарячий картопля в мундирі.

Подаємо холодник у супроводі гарячого картоплі, посыпанного кропом.

Приємного апетиту!

Борщ Борщ класичний Борщ на кефірі Холодник Холодник з буряка Холодник класичний