Гідний варіант для любителів кексів. М’якуш виходить м’яким, щільним, з дрібними порами. Верхівка – з характерним тріснутим горбком і блискучим рум’янцем. Згущене молоко в складі надає особливу ніжність і вологість виробу. Приготування не відрізняється особливою складністю.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Варена згущене молоко – 1 шт.
- Яйце – 4 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Борошно пшеничне – 125 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Ванілін – за смаком
Процес приготування:
Готувати кекс на згущеному молоці легко! Розбиваємо яйця в широку миску і зверху висипаємо щіпку солі і ванілін.
Збиваємо яйця з сіллю і ваніліном до утворення пишної піни, колір суміші під час збивання повинен помітно побіліти. Для зручності і швидкості краще скористатися міксером, оскільки вручну складно домогтися гарної легкості піни.
У збиту піну тонкою цівкою вливаємо згущене молоко з банки, одночасно розмішуючи круговими рухами утворюється суміш ложкою або віночком. Важливо розмішувати акуратно, щоб максимально зберегти легкість піни.
Розтоплюємо вершкове масло і вливаємо його в яєчно-молочну суміш. На цьому етапі масу потрібно ще раз збити на маленькій швидкості.
Борошно разом з розпушувачем просіваємо прямо в тісто. Можна обійтися і без просіювання, але якщо хочете, щоб кекс був максимально пористим і ніжним, краще не нехтувати даним етапом.
Борошно вмішуємо в тісто акуратними рухами, можна знову скористатися міксером на невеликій швидкості. Готове тісто виходить досить рідкої консистенції, однорідне, текуче і має виражений аромат молока.
Попередньо розігріваємо духовку на 180 градусів в режимі нагріву верху і низу. Готуємо форму: застеляємо пергаментом і змащуємо її маслом. Якщо у вас силіконова форма, то змащувати її не потрібно. Виливаємо тісто в підготовлену форму і ставимо в духовку на середній рівень.
Печемо кекс приблизно 40 хвилин, орієнтуючись на особливості конкретної роботи духовки. Для перевірки готовності проколюємо центр зубочисткою: якщо вона вийшла суха, кекс можна діставати. Якщо тісто налипло на зубочистку, то продовжуємо випікання. Якщо при цьому верхівка сильно зарум’янилася, можна накрити форму фольгою, щоб скоринка не пригоріла.
Готовий кекс дістаємо з форми, охолоджуємо, нарізаємо шматочками і подаємо.
Приємного апетиту!
Ванільні кекси Кекси Кекси без родзинок Кекси без цукру Кекси зі згущеним молоком