Компот з чорноплідної горобини часто доповнюють іншими фруктами і цитрусовими, що приємно різноманітить смак напою, а лимон додасть не тільки аромат, але і кислинку. Для компоту цю горобину збирають пізно восени і після перших морозів, коли ягода втрачає свій терпкий смак. Ця ягода не примхлива, і компот добре зберігається навіть в умовах квартири. Готується компот без багаторазових наполягання і перевариваний, що дуже зручно.
Інгредієнти: на 3 л.
- Чорноплідна горобина – 500 гр.
- Цукор-пісок – 500 гр.
- Лимон – 0.5 шт.
- Вода – 2.5 л.
- М’ята свіжа – за смаком
Процес приготування:
Як приготувати компот з чорноплідної горобини з лимоном на 3-літрову банку на зиму? Спочатку підготуйте банки для заготівлі горобинового компоту. Їх помийте з харчовою содою і стерилізуйте гарячою парою, хоча можете це зробити своїм способом. Кришки прокип’ятіть в ковшике пару хвилин.
Ягоди черноплодки спочатку переберіть і видалити всі пошкоджені екземпляри. Потім маленькими ножицями видаліть плодоніжки, намагаючись не пошкодити шкірку. Ягоди пересипте на друшляк і ретельно промийте під проточною водою, а потім кухонним рушником трохи обсушіть їх.
Підготовлені ягоди перекладіть в стерильні банки, заповнюючи їх на 1/3 об’єму, щоб компот не вийшов дуже насиченим.
Лимон добре промийте і половинку його наріжте тонкими кружечками. Потім перекладіть їх у банки до черноплодке. За бажанням і для свіжості смаку, можете покласти в банку гілочку м’яти.
насипте В каструлю цукор і налийте чисту питну воду з розрахунком на обсяг вашої заготовки. При безперервному помішуванні до повного розчинення цукру зваріть сироп для компоту. Його прокип’ятіть протягом 3 хвилин.
Киплячим сиропом залийте черноплодку з лимоном в банки, заповнюючи їх до верху горлечка. Банки з компотом відразу герметично закупорьте. Потім поставте їх на кришки і на добу укрийте теплою ковдрою. Охолоджений компот перенесіть на зберігання в підвал або комору.
Вдалих і смачних заготовок!
Компоти