Чорницю, як корисну ягоду, заготовляють на зиму різними способами, і одним з них є чорничний компот. У цьому рецепті вам пропонується приготувати його зі стерилізацією, що дозволяє в заготовку додавати менше цукру і консервація буде надійно зберігатися довгий час, та й до того ж такий компот володіє більш насиченим смаком.
Інгредієнти: на 3 л.
- Чорниця – 0.5 кг
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Вода питна – 2 – 2.5 л.
Процес приготування:
Приступимо до приготування компоту з чорниці на 3-літрову банку на зиму. Для компоту виберіть зрілі і щільні ягоди, щоб вони в гарячій воді добре зберегли форму і не зробили компот каламутним. Ягоди ретельно переберіть, промийте під проточною водою і на друшляку залиште на 10 хвилин для видалення зайвої вологи. Банки для заготівлі просто помийте, стерилізувати їх не треба. Підготовлену чорницю розкладіть в банки, заповнюючи їх тільки наполовину.
Для визначення кількості сиропу залийте чорницю в банку чистою водою, потім злийте і визначте її об’єм. Розраховану кількість води налийте в каструлю і зваріть сироп з розрахунку 200 г цукру на 1 літр води. Кількість цукру можна зменшити до 100 г на літр або збільшити по своєму смаку. Сироп прокип’ятіть 5 хвилин.
Потім киплячим сиропом залийте чорницю, розкладену в баночки, і прикрийте їх чистими кришками.
Стерилізуйте чорничний компот з загальним принципам стерилізації заготовок протягом 20 хвилин для однолітрових банок.
Потім баночки герметично закупорьте, остудіть в перевернутому стані і під теплим покривалом і перенесіть в місце зберігання.
Смачних і вдалих заготовок!