Нектарин являє собою особливий сорт персика з вираженою солодкістю і без гармата на поверхні, що дозволяє приготувати з нього на зиму смачний, ароматний і корисний (з-за великої кількості вітамінів і клітковини) компот. Для компоту вибирають тільки неушкоджені фрукти, їх ретельно промивають і банки стерилізують, адже компот готується без стерилізації. Кількість фруктів на одну банку обирають на свій розсуд.
Інгредієнти: на 3 л.
- Нектарин – 1 кг
- Цукор-пісок – 250 гр.
- Лимон – 2 скибочки
- Вода – 2.5 л.
Процес приготування:
Як приготувати компот з нектаринів на 3-літрову банку на зиму? Спочатку підготуйте банки для компоту. Їх промийте з содою або господарським милом, до скрипу скла. Потім банки стерилізуйте будь-яким способом. Можна залити їх окропом на 1/3 і залишити на кілька хвилин, тільки після цього воду злийте і банки поставте догори дном для стікання всієї рідини.
Металеві кришки прокип’ятіть або на 5 хвилин залийте окропом.
Вибрані для компоту нектарини, зрілі і без пошкоджень, залийте холодною водою на 5-10 хвилин, а потім ретельно промийте.
Потім їх розділіть на половинки і видалити кісточки, хоча можна використовувати і цілі фрукти.
Половинки нектаринів укладіть в підготовлені 3-літрові банки.
Потім в кожну банку насипте по 250 г цукрового піску. Якщо ваші нектарини недостатньо солодкі, то кількість цукру збільшите до 300 р.
В банки покладіть по 2 кружечка лимона або по ½ ч. л. лимонної кислоти.
В каструлі закип’ятіть, розраховану на кількість банок, чисту питну воду, адже якість води важливо для компоту.
Потім окропом обережно і порційно, щоб не лопнуло скло банок, залийте половинки нектаринів з цукром, заповнюючи банки до верху горлечка, навіть щоб вода трохи переливалася з банки.
Банки відразу загорніть стерильними кришками. Перевірте герметичність закупорки.
Потім банки поставте на кришки і накрийте їх мінімум на 12 годин будь «шубою». Компот з нектаринів готовий. Зберігати його потрібно в прохолодному темному місці, підвалі або коморі.
Вдалих і смачних заготовок!