Якщо терміново потрібен ситний перекус, пропонуємо приготувати рум’яні паляниці на кефирном тесті з начинкою з сиру і зеленого лука. Вони дуже соковиті, ароматні і відмінно насичують. Віддалено така випічка нагадує знамениті хачапурі, але процес приготування набагато швидше і простіше. Вживати такі коржі краще всього саме гарячими відразу після приготування, так як в охолодженому вигляді тісто твердне, а після повторного розігрівання кірочка втрачає хрусткі властивості.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Кефір – 400 мл
  • Житнє обдирне борошно – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 1 склянка
  • Масло оливкова (для тіста) – 2 ст. л.
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Сіль – 0.5 ч. л.
  • Сир Пармезан – 150 гр.
  • Масло оливкове – за смаком
  • Масло вершкове – за смаком
  • Розмарин – 2 гілки
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Почнемо готувати коржі на кефірі з сиром і зеленою цибулею на сковороді. Замішуємо тісто. Для цього виливаємо теплий кефір в миску. Висипаємо до нього харчову соду, цукровий пісок і сіль. Ретельно перемішуємо, розбиваємо яйце і ще раз перемішуємо, щоб добитися однорідності. В останню чергу додаємо просіяне борошно. Рекомендуємо робити це потроху, щоб відстежувати консистенцію тесту. Готове тісто повинне вийти м’яким, податливим, нелипким і добре тримає форму. При необхідності додавайте більше або менше борошна, щоб домогтися описаної консистенції. Готове тісто скачуємо в кулю, накриваємо злегка вологим рушником і залишаємо на двадцять-тридцять хвилин для дозрівання.

Поки тісто «відпочиває», робимо начинку. Твердий сир натираємо на крупній тертці. Висипаємо сирну стружку в окрему миску.

Пір’я зеленого лука промиваємо, обсушуємо і ріжемо ножем на дрібні поперечні шматочки. Висипаємо подрібнену зелень до сиру, перемішуємо – начинка готова.

Дозріле тісто ділимо на три-чотири частини. Кожна частина-окрема коржик. Кожну частину тіста обкачуємо в кульку.

Потім розкачуємо отримані кульки на присипаної борошном робочій поверхні в тонкий корж – два-три міліметри. На середину кожного коржика викладаємо сирну начинку з зеленим цибулею.

Краю коржі складаємо поверх начинки за принципом конверта, як показано на фото. Намагаємося повністю приховати начинку.

Качалкою прокатуємо отриману корж з обох сторін. Товщина отриманої заготовки – приблизно чотири-п’ять міліметрів.

Сковороду з невеликою кількістю рослинної олії без запаху розігріваємо до гарячого стану на плиті. Температура плити при цьому – середньо-низька. Викладаємо в гаряче масло по черзі підготовлені коржі обсмажуємо їх при закритій кришці по парі хвилин з кожного боку.

Якщо вироби сильно зростають при смаженні, міхур з тіста проколюємо ножем, щоб поверхня рівномірно прожаривалась.

Таким чином почергово обсмажуємо всі коржі. Після смаження коржі викладаємо на паперовий рушник, щоб позбутися від зайвої олії. Після обсушування подаємо гарячі коржі до столу.

Приємного аппетита!

Лепешки