Квас на житній заквасці – це не просто напій, що бадьорить, який допоможе вгамувати спрагу, але і справжнє джерело корисних речовин. Варто зазначити, що такий квас може стати основою для окрошки. І все це можна приготувати, не залишаючи меж власної квартири. Головне – запастися необхідними інгредієнтами: житнім борошном, водою, цукром і родзинками.


Інгредієнти: на 10 порц.

  • Житнє обдирне борошно – 8 ст. л.
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Вода – 2 склянки
  • Родзинки (немитий) – 30 шт.
  • Вода тепла – 2.5 л.

Процес приготування:

Готувати квас на житній заквасці без дріжджів просто! Беремо великий таз, висипаємо туди борошно, вливаємо воду, все ретельно перемішуємо. На виході у нас повинна вийти маса, яка за консистенцією нагадує сметану. Додаємо в отриману суміш цукор, і знову все перемішуємо.

Наступний крок – в тісто необхідно відправити немитий родзинки, завдяки чому процес бродіння буде проходити набагато активніше.

Відправляємо миску з тестом, який слід прикрити чистим рушником, в тепле місце. Закваска буде готова після того, як вона почне валити кислуватий запах.

З готової закваски необхідно отримати родзинки. Саме тісто відправляємо в чисту банку.

Заливаємо тісто чистою водою до плічок банки, накриваємо кришкою і залишаємо на три дні.

Після того, як білий квас буде готовий, розливаємо його по пляшках, а гущу залишаємо в банках.

Її можна буде використовувати ще кілька разів для приготування такого ж квасу. для цього гущу необхідно залити водою, додати туди 3 ст. л. борошна і таку ж кількість цукру. Чергова партія квасу буде готова через 2-3 дні.

Квас без дріжджів Квас в домашніх умовах Квас з родзинками