Смачний, освіжаючий квас можна приготувати вдома. Самий смачний напій виходить з використанням солоду і житньої муки. Фортеця квасу залежить від часу витримки. Якщо ви любитель темного квасу настоюйте його подовше. А для особливого аромату додайте трохи меду або імбиру.


Інгредієнти: на 5 арк.

  • Вода – 5 л
  • Житнє обдирне борошно – 250 гр.
  • Солод житній ферментований – 50 гр.
  • Цукор-пісок – 400 гр.
  • Сухі дріжджі – 15 гр.

Процес приготування:

Для початку приготуємо закваску. Для цього розмішуємо у склянці теплої кип’яченої воді близько півсклянки борошна, дріжджі і залишаємо його на ніч під рушником.

Солод розмішуємо в склянці кип’яченої воді (приблизно 50 градусів). І залишаємо настоюватися на 1 годину.

Житнє борошно розмішуємо у воді так, щоб не утворювалися грудочки і нагріваємо масу до 40 градусів. Потім залишаємо на 30 хв. і знову нагріваємо до 60 градусів. Повторюємо процес, додаємо цукор і нагріваємо до 70 градусів.

Додаємо у воду з житнім борошном солод і закваску. Накриваємо квас кришкою і ставимо в тепле місце для бродіння на 12-14 годин (чим більше час настоювання, тим міцніше квас).

квас Проціджують через ситечко, позбавляючи від м’якоті.

Приємного апетиту!

Квас з житнього борошна Квас на дріжджах Квас на сухих дріжджах