Смачний, освіжаючий квас можна приготувати вдома. Самий смачний напій виходить з використанням солоду і житньої муки. Фортеця квасу залежить від часу витримки. Якщо ви любитель темного квасу настоюйте його подовше. А для особливого аромату додайте трохи меду або імбиру.
Інгредієнти: на 5 арк.
- Вода – 5 л
- Житнє обдирне борошно – 250 гр.
- Солод житній ферментований – 50 гр.
- Цукор-пісок – 400 гр.
- Сухі дріжджі – 15 гр.
Процес приготування:
Для початку приготуємо закваску. Для цього розмішуємо у склянці теплої кип’яченої воді близько півсклянки борошна, дріжджі і залишаємо його на ніч під рушником.
Солод розмішуємо в склянці кип’яченої воді (приблизно 50 градусів). І залишаємо настоюватися на 1 годину.
Житнє борошно розмішуємо у воді так, щоб не утворювалися грудочки і нагріваємо масу до 40 градусів. Потім залишаємо на 30 хв. і знову нагріваємо до 60 градусів. Повторюємо процес, додаємо цукор і нагріваємо до 70 градусів.
Додаємо у воду з житнім борошном солод і закваску. Накриваємо квас кришкою і ставимо в тепле місце для бродіння на 12-14 годин (чим більше час настоювання, тим міцніше квас).
квас Проціджують через ситечко, позбавляючи від м’якоті.
Приємного апетиту!
Квас з житнього борошна Квас на дріжджах Квас на сухих дріжджах